zawieszenie dwutygodniowego okresu na zastosowanie kary porządkowej

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
524
Cześć,
16.03 - przewinienie oraz tego samego dnia dowiaduje się o tym przełożony i zgłasza do kadr
17, 23, 24, 25, 30 oraz 30 marca pracownik przedstawiał zwolnienia lekarskie
26.03 - wysłuchanie pracownika
27.03-17.04 - urlop wypoczynkowy

Po tym jak pracodawca dowiedział się o przewinieniu pracownik był nieobecny, ale nie była to nieobecność ciągła. 17.03 - nieobecność, ale w kolejnych dniach kadry/przełożony mogli już zorganizować wysłuchanie pracownika. Dobrze rozumiem, ze do zawieszenia terminu doszło tylko 17.03 i bieg dwutygodniowy nalezy liczyć od 18.03 i kara mogła zostać nałożona do 31.03 włącznie?
Przełożony, po wysłuchaniu pracownika, zdecydował się nałożyć karę. Czy to, że od kolejnego dnia po wysłuchaniu pracownik przebywał na urlopie jest przeszkodą w udzieleniu kary czy powinniśmy poczekac na powrót pracownika? Pracownik nie musi podpisywać się na karze porzadkowej, to jest decyzja pracodawcy. Czy wystarczy jak wyślemy informacje na maila służbowego nawet jesli pracownik przebywa na urlopie?

Art. 109 § 4 mówi o niemożności wysłuchania z powodu nieobecności. Według mnie należałoby liczyć okres od 18.03.
Zawiadomienie o nałożeniu kary może być wysłane pocztą, najlepiej za potwierdzeniem odbioru.

też tak to rozumiem, ze okres 2 tygodni nalezy liczyc od 18.03. A jezeli poczta elektroniczna jets przyjętym u nas sposobem komunikacji, czy można wysłac zawiadomienie o nałożeniu kary emailem?

Nic nie stoi na przeszkodzie, ale wydaje mi się, że skuteczniej będzie tradycyjną pocztą. Pracownik nie ma obowiązku zaglądania do służbowego e-maila w trakcie urlopu.

nie musi zaglądac i zakładam, że nie zagląda, ale czy to jest niepoprawnie jesli zapozna się z zawiadomieniem o nałożeniu kary dopiero po urlopie? pracownik będzie na urlopie, więc może nie byc go w doku i nie odbierze poczty

Chodzi o termin na wniesienie sprzeciwu, który zaczyna bieg w momencie zawiadomienia pracownika o nałożeniu na niego kary. Jeśli możecie to "wyciągnąć" z poczty, to nie ma tematu.

Alekey, co masz na myśli przez 'wyciągnąć" to z poczty? Wysłanie maila z potwierdzeniem odbioru i przeczytania i to jest dowód, że pracownik otrzymał zawiadomienie?
Dodatkowo dopytam, bo mam kolejny case z karą porządkową :) Jakie są skutki nieprawidłowego nałożenia kary tzn. nałożenie kary bez zachowania terminu dwutygodniowego? Czy nałozona kara z mocy prawa jest niewazna i należy ją usunąc z akt osobowych czy dopiero na wniosek pracownika?

dyni napisał:
co masz na myśli przez 'wyciągnąć" to z poczty? Wysłanie maila z potwierdzeniem odbioru i przeczytania i to jest dowód, że pracownik otrzymał zawiadomienie?
Dokładnie to miałem na myśli :)

Co do drugiej części, to o tym jest w art. 112. Przekroczenie terminu, to nic innego jak nałożenie kary z naruszeniem przepisów prawa.

Powrót