zawieszenie dzalalnosci gospodarczej a zus

• Autor wątku Autor wątku lidiaarczewska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lidiaarczewska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
jakie dokumenty nalezy zlozyc w zus zeby zawiesic dzialalnosc gospodarcza

jak zawiesic dzialalnosc w zus

W zusie działalności się nie zawiesza tylko wyrejestrowuje płatnika składek (druki ZWUA za wszystkich ubezpieczonych + ZWPA).
W przypadku niezatrudniania pracowników, zleceniobiorców itp. można też w ogóle nie chodzić do Zus-u - wystarczy zawiesić działalność w urzędzie gminy i dalej zadziała "jedno okienko".

Witam ja rowniez mam podobne pytanie a mianowicie czy w czasie zawieszenia dzialalnosci moge byc zatrudniony na zasadzie umowy o prace? I co ze skladkami na ZUS czy musze je nadal odprowadzac? Czy zrobi to za mnie nowy pracodawca? Za odp z gory dziekuje!!!

Fajnie zadajesz pytania :D
Rozumiem,że w pytaniu chodzi o to,że zawieszasz swoją działalność i podejmujesz pracę na etacie w "obcej" firmie.
Z działalnści nie płacisz nic, skoro jej nie prowadzisz i dokonałeś zawiedszenia.
oplacaniem skladek z tytułu zatrudneia zajmuje się pracodawca.
Co ciekawe jeśli Twoja pensja wynosi przynajmniej minimalne wynagrodzenie (w 2009 roku to 1276 zł brutto), to nawet prowadząc nadal działalność możesz opłacać z niej tylko składkę zdrowotną, bo pozostałe fundusze masz opłacane z tytułu zatrudnienia.

masz racje przeczytalem drugi raz to co napisalem i tez mi sie wydaje ze fajnie te pytania sa zadane,w kazdym razie wiadomo o co chodzi, dzieki za odp. Pozdrawiam!

Witam ponownie! tak to jest jak czlowiek nie wie otoz chcialem sie zarejestrowac jako bezrobotny ale okazuje sie ze nie mam takiego prawa skoro prowadze dzialalnosc (choc ja zawiesilem to nadal nie mam statusu osoby bezrobotnej),wiec przez caly czas zawieszenia musze oplacac skladki albo ja zamknac!Dobrze by bylo szybko znalezc jakas prace ale jest ciezko!Musze przyznac ze troche mnie to zmartwilo bo co miesiac musze wydac na skladki a dochod zerowy,ale coz takie mamy prawo! Pozdrawiam!

Ale Ty pewnie nie jesteś zainteresowany opłacaniem wszystkich składek z działalności (te ponad 800 zł miesięcznie), tylko posiadaniem ubezpieczenia zdrowotnego ? Nikt Ci nie powiedział o możliwości zawarcia umowy z NFZem, na podstawie której będziesz mógł opłacać dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne?

mam pytanie dotyczące tematu....
mąż zawiesił działalność gospod. nie posiada więc ubezpieczenia
jak wysoką składkę musiałby opłacać by posiadać ubezpieczenie zdrowotne?
pozdrawiam

Powrót