Zawieszenie działalności a wznowienie i dodatkowa opłata NFZ

• Autor wątku Autor wątku rytmpoczta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rytmpoczta

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam!
Od około 20 miesięcy mam zawieszoną działalność gospodarczą. W czasie zawieszenia nie opłacałem składek ZUS w tym NFZ. Czy po wznowieniu działalności zostanie mi naliczona jakaś dodatkowa opłata przez NFZ za brak opłacanych składek w tym okresie?

Czy to jest pewne? Nie chciałbym być zaskoczony po fakcie :)

działalność można zawiesić max na 12 miesięcy

Nie masz racji, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Można zawiesić na 24 miesiące.

Tata_bezsilny napisał:
działalność można zawiesić max na 12 miesięcy _________
Jeśli jesteś wpisany do CEIDG, to możesz zawiesić działalność bezterminowo (ale na co najmniej 30 dni). Taką możliwość wprowadziły nowe, obowiązujące od 30 kwietnia 2018 roku przepisy.

Od 1 lutego 2019 r. zaczną obowiązywać zmiany dotyczące możliwości zawieszenia działalności przez przedsiębiorców, którzy są wpisani do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS)

faktycznie, sorry za pomyłkę zwracam honor, lecz kolega zawiesił od 5 stycznia 2018 roku i powiedziano mu ze na rok.

rytmpoczta napisał:
Czy to jest pewne?

To jest więcej niż pewne.
Opłata dodatkowa jest tylko wtedy, gdy po dłuższej przerwie "wchodzisz" do ubezpieczenia zdrowotnego DOBROWOLNIE (idziesz do NFZ, zawierasz umowę).
A wznawiając działalność podlegasz OBOWIĄZKOWO ubezpieczeniu zdrowotnemu.

To prawda , kto zawiesił wcześniej na 24 miesiące, po upływie tego okresu, zawieszenie przechodzi automatycznie na bezterminowe. Nie tego jednak dotyczy ten temat, a dodatkowej opłaty NFZ.

Powrót