Zawieszenie działalności gospodarczej - sprzedaż wysyłkowa, ryczałt

• Autor wątku Autor wątku Rafal211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafal211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, pozwolę sobie zadać dwa pytania.

Profil działalności to: Jednoosobowa działalność gospodarcza, brak pracowników, ryczał, zwolnienie podmiotowe z VAT, sprzedaż wysyłkowa w internecie.

Chciałem zawiesić działalność na okres lipiec-wrzesień. W tym okresie nie mogę uzyskiwać przychodów. Jednak jest pewna wątpliwość, z racji, że jest to sprzedaż przez internet, ktoś może dokonać zakupu np na kilka dni przed zawieszeniem działalności, a wpłaty dokonać już po jej zawieszeniu.(kliknie KupTeraz na allegro i wpłaci 2-3 dni później)
Teoretycznie z art. 25 ust. 2 ustawy Prawo przedsiębiorców...
przedsiębiorca "ma prawo przyjmować należności oraz obowiązek regulowania zobowiązań powstałych przed datą zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej"
Mam jednak wątpliwość, ponieważ przy sprzedaży wysyłkowej data sprzedaży to data wpłaty, i tak dotychczas księgowałem wpłaty, właśnie zgodnie z datą wpływu środków, a nie zakupem na stronie internetowej. Z drugiej strony, jak ktoś dokonał zamówienia, to dla mnie powstaje zobowiązanie realizacji takiego zamówienia(przed datą zawieszenia).
Pani na infolinii z KISu zasugerowała znaleźć na Eureka interpretacje podatkową, ale nie udało mi się wyszukać takowej, opisującej dokładnie moją sytuację.

Będę bardzo wdzięczny za opinie w ww sprawie.

Druga wątpliwość dotyczy nabywania towaru w okresie zawieszenia działalności. Jestem na ryczałcie, nie rozliczam VAT, towar kupuje de facto na siebie, jednak z zamiarem sprzedaży. Czy w okresie zawieszenia działalności mogę nabyć towar, celem jego sprzedaży po wznowieniu działalności gospodarczej?

z art. 25 ust. 2 ustawy Prawo przedsiębiorców...
przedsiębiorca "ma prawo wykonywać wszelkie czynności niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów" Nie wiem jednak czy zakup towaru mogę pod to podciągnąć.

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Powrót