zawieszenie postępowania egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku suburba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suburba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dobry wieczór.

Dnia 14.02 wysłałem listem poleconym do Sądu Rejonowego

POZEW
O POZBAWIENIE WYKONALNOŚCI TYTUŁU WYKONAWCZEGO
z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez
zawieszenie postępowania egzekucyjnego

Moje pytanie jest takie:

Jeśli Sąd wyda postanowienie o zawieszeniu postępowania, kiedy ustają czynności komornicze? Czy muszę czekać fizycznie na decyzję Sądu, który przyśle mi orzeczenie listem poleconym i wtedy będę mógł je złożyć w kancelarii komornika, czy działa to wcześniej, z dniem wydania orzeczenia?

Zależy mi na odpowiedzi, gdyż co miesiąc komornik ściąga z mojej pensji 60 % wynagrodzenia.

Dziękuję za odpowiedź.

zdajesz sobie sprawę, że zawieszenie nie wstrzymuje dokonanych czynności? czytaj-pracodawca nadal będzie potrącał, a komornik przekazywał środki do depozytu

Taką dostałem odpowiedź od komornika:

Witam , komornik nie może zawiesić postępowania egzekucyjnego na Pana
wniosek . Z chwilą uzyskania zawieszenia przez Sąd Rejonowy XXX proszę o złożenie Postanowienia Sądu w oryginale do kancelarii
komornika .

Dodatkowo prawnik powiedział mi, że wszystkie czynności ulegają zawieszeniu, również odsetki na czas trwania postępowania, do uprawomocnienia się wyroku.

Ostatnia edycja:
Na część pytania odpowiedział komornik - musisz dostarczyć zawieszenie.

Czynności ulegają zawieszeniu w taki sposób, że pieniądze dalej są przekazywane przez pracodawcę, dalej nie masz tych 60%, ale nie trafiają one do wierzyciela, tylko są zatrzymane na depozycie sądowym do momentu uprawomocnienia, a jeśli wyrok będzie na twoją korzyść to zostaną ci na koniec zwrócone.

Powrót