Zawieszenie postępowania

• Autor wątku Autor wątku gegor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gegor

Użytkownik
Odpowiedzi
246
Sprawa zawieszona na podstawie Art. 13. KPC w związku ze śmiercią uczestniczki postępowania.Sąd nie wydał żadnego postanowienia w tej sprawie.W związku z tym napisano do Sądu o ustanowienie kuratora dla zmarlej i wniosek o odwieszenie sprawy.Sędzia odrzucił obydwa wnioski.Co mam zrobić aby ta sprawa się toczyła i została odwieszona.

Coś pomyliłeś. Przeczytaj art 13 kpc. Poza tym postanowienie o zawieszeniu jest zaskarżalne, więc musiało zapaść. Z uwagi na śmierć uczestników zawiesza się postępowanie na podstawie art 174kpc. Słusznie sąd oddalił (nie odrzucił) oba wnioski. Kuratora ustanawia się dla osoby, której miejsce nie jest znane. A wniosek o podjęcie jest nieskuteczne, bo nie ustała przyczyna zawieszenia. Należy przeprowadzić postępowanie spadkowe po zmarłym, a po jego przeprowadzeniu złożyć wniosek o podjęcie z udziałem następców prawnych zmarłego.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
To mogę zrobić postępowanie spadkowe bez zarządzenia sędziego?

Jeżeli masz interes prawny w wytoczeniu sprawy spadkowej (a według opisu masz), to możesz to zrobić.

Ostatnie pytanie dlaczego Sędzia nie wydał żadnego rozporządzenia po zawieszeniu sprawy.

Napisałem ci, że na pewno coś pomyliłeś, czy pomieszałeś. Postanowienie o zawieszeniu jest zaskarżalne, więc na pewno sąd wydał takie postanowienie i pouczył o zażaleniu.

Ok rozumiem teraz wszystko.

Powrót