Zawieszenie przez Sąd postępowania egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku gerwazy_kr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerwazy_kr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Z racji zajętego konta dowiedziałem się, że mam jakiś dług. Okazało się, że Sąd wysyłał w 2009 r. pisma na adres pod którym nie mieszkam od 2001 r.

Złożyłem w Sądzie wniosek o uchylenie klauzuli wykonalności i ponowne doręczenie nakazu zapłaty. Do wniosku dołączyłem urzędowe potwierdzenie zameldowania (historia meldunków na pobyt stały), wykazałem też, że w 2009 r. mieszkałem pod innym adresem (dowód umowa najmu, rachunki za gaz, prąd i internet). Z ostrożności procesowej podniosłem również zarzut przedawnienia.

U komornika złożyłem wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu rozpoznania wniosku przez Sąd dołączając do wniosku potwierdzenie złożenia w sądzie wniosku o którym mowa powyżej.

Jak wiadomo chwilę potrwa rozpatrzenie wniosku przez Sąd a komornik już mi zablokował konta. Chciałbym uniknąć przekazania jakiejkolwiek kwoty do wierzyciela ponieważ sprawa dotyczy 2000 r. i jest przedawniona.

Czy powinienem dodatkowo wystąpić jeszcze do Sądu z wnioskiem o zawieszenie postępowania egzekucyjnego przez komornika czy wystarczy tylko wniosek do komornika?

wystarczyło złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty wraz z wnioskiem o wydanie zaświadczenie określone w art. 139, a po otrzymaniu takiego zaświadczenia złożyć wniosek do komornika o zawieszenie egzekucji komorniczej,

Tak jak pisałem o sprawie dowiedziałem się w chwili założenia blokady rachunków. Nakaz zapłaty był wysyłany na stary i nieaktualny adres i nie został doręczony więc nie miałem możliwości złożenia sprzeciwu.

Miałeś i nadal masz. I należało tak zrobić, a nawet nadal należy. Z tą różnicą, że z zaświadczeniem do komornika składasz wniosek o umorzenie egzekucji. Zawieszenie nic tu nie zmieni w interesującym Cię zakresie.

Przepraszam ale nie rozumiem. W jaki sposób mogę złożyć dodatkowo sprzeciw z wnioskiem o zaświadczenie skoro nie doręczono mi nakazu zapłaty i nie wiem w jaki sposób powód wyliczył swoje roszczenia? Złożyłem wniosek o doręczenie nakazu ... tak jak pisałem.

Proszę o konkretne wskazówki, dziękuję za okazaną pomoc.

W jaki sposób mogę złożyć dodatkowo sprzeciw z wnioskiem o zaświadczenie skoro nie doręczono mi nakazu zapłaty i nie wiem w jaki sposób powód wyliczył swoje roszczenia?
Twierdzisz, że roszczenie jest przedawnione. Jeśli tak, to do tego zarzutu nie musisz wiedzieć w jaki sposób wyliczono roszczenia. Do tego, żeby zarzucić, że są bezzasadne też nie musisz znać sposobu obliczenia.

Możesz też poczekać, aż sąd doręczy Ci nakaz wraz z pozwem i załącznikami, wtedy będzie można się odnieść w całości. Jeśli nie jesteś pewien przedawnienia, to faktycznie warto poczekać. A jeśli jesteś pewien, to na co tu czekać, skoro chcesz uniknąć przekazania przez komornika pieniędzy wierzycielowi, a zawieszenie postępowania egzekucyjnego tego nie zrobi?

Zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami złożyłem w Sądzie oprócz wniosku o doręczenie nakazu zapłaty dodatkowo wniosek o wydanie zaświadczenie określone w art. 139.

W dniu dzisiejszym odebrałem w Sądzie:

1. postanowienie o uchyleniu postanowienia Sądu w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty (albowiem nakaz zapłaty nie uprawomocnił się).
2. Zaświadczenie, że nakaz zapłaty wydany przez Sąd został uznany za doręczony pozwanemu na adres ... w trybie określonym w art. 193 par. 1 k.p.c. - adres ten jest inny niż adres zamieszkania co poparłem dowodami załączonymi do wniosku
3. nakaz zapłaty wraz z pozwem i załącznikami.

Proszę o informację.

1. Czy mam rozumieć, że doręczenie nakazu nastąpiło w dniu dzisiejszym i mam 7 dni na złożenie sprzeciwu?

2. Pozew jest z dn. 30.10.2008 r. i dotyczy zapłaty za faktury POLKOMTEL z kwi-lip 2000 r. Składa go kancelaria reprezentująca PRESCO, w załaczeniu umowy i zawiadomienia o cesji wierzytelności, cesji cesji, cesji z PRESCO SP. Z O.O. na PRESCO S.A.R.L Luxemburg itp. Oczywiście żaden z dokumentów nie doręczony, brak potwierdzeń odbioru. Czy takie wierzytelności są przedawnione i można śmiało podnieść zarzut przedawnienia?

3. U komornika złożyłem wniosek o zawieszenie postępowania i załączyłem zaświadczenie określone w art. 139. Dodatkowo chciałem złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i załączyć postanowienie o uchyleniu klauzuli wykonalności. Komornik twierdzi, że nie mogę bo postanowienie musi się uprawomocnić. Czy ma rację?

Z góry dziękuję za pomoc i za podpowiedzi.

gerwazy_kr napisał:
1. Czy mam rozumieć, że doręczenie nakazu nastąpiło w dniu dzisiejszym i mam 7 dni na złożenie sprzeciwu?
masz 14 dni na złożenie sprzeciwu od nakazu zapłaty,
gerwazy_kr napisał:
2. Pozew jest z dn. 30.10.2008 r. i dotyczy zapłaty za faktury POLKOMTEL z kwi-lip 2000 r. Składa go kancelaria reprezentująca PRESCO, w załaczeniu umowy i zawiadomienia o cesji wierzytelności, cesji cesji, cesji z PRESCO SP. Z O.O. na PRESCO S.A.R.L Luxemburg itp. Oczywiście żaden z dokumentów nie doręczony, brak potwierdzeń odbioru. Czy takie wierzytelności są przedawnione i można śmiało podnieść zarzut przedawnienia?
możesz podnieś zarzut przedawnienia oraz inne zarzuty, np: brak legitymacji czynnej jak i biernej powoda, brak wykazania skutecznej umowy cesji, kwota pozwu nie należna, brak rozliczenia kwoty głównej jak i innych kwot, koszta sądowe bezzasadne, wnosisz o uchylenie nakazu zapłaty w całości oraz wnosisz o oddalenie pozwu w całości,
gerwazy_kr napisał:
Komornik twierdzi, że nie mogę bo postanowienie musi się uprawomocnić. Czy ma rację?
według mojej osoby - tak ma racje,

Czy mogę prosić o potwierdzenie, że jeżeli nakaz zapłaty odebrałem osobiście w Sądzie w dn. 06.06.2018 r. to mam 14 dni na złożenie sprzeciwu (a nie 7)?

gerwazy_kr napisał:
Czy mogę prosić o potwierdzenie, że jeżeli nakaz zapłaty odebrałem osobiście w Sądzie w dn. 06.06.2018 r. to mam 14 dni na złożenie sprzeciwu (a nie 7)?
Zawsze jest 14 dni (wł. 2 tyg.) na sprzeciw do nakazu zapłaty (to jest nawet napisane w treści samego nakazu).

Zawsze masz 14. Od dnia odebrania. Jeśli pocztą - to od dnia odbioru na poczcie. Jak osobiście - to od dnia odbioru w Sądzie.

Ale na co tyle czekać? No jak już czekałeś to czekałeś, i tak masz 14 na sprzeciw, to nie zażalenie na klauzulę (7)

Powrót