Zawieszenie renty socjalnej a umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku Pirlond
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pirlond

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Forumowicze,

mam dosyć skomplikowane pytanie. Pobieram rentę socjalną i wiem, że prawo do jej pobierania ulega zawieszeniu, gdy miesięczny przychód przekroczy 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Czy wliczane są w to przychody z samoistnej umowy o dzieło? Pytam, ponieważ od ZUS-u otrzymuję sprzeczne informacje.

Przychód wliczany jest, gdy pochodzi z umowy o dzieło zawartej z podmiotem, z którym podpisałem umowę o pracę lub dotyczy ona usługi wykonywanej na rzecz wspomnianego podmiotu. Teoretycznie więc samoistne umowy o dzieło nie wpływają na zawieszenie prawa do renty socjalnej, ale według ustawy i strony internetowej ZUS-u, do uzyskanego przychodu wliczane są "źródła dochodu objęte podatkiem dochodowym", wykazanym w ustawie o podatku dochodowym. Umowa o dzieło jest zaś również opodatkowana w wysokości 18 proc.

Co ciekawe, na infolinii ZUS-u poinformowano mnie najpierw, że według nowej interpretacji przepisów, umowy o dzieło, które nie są zawarte z podmiotem, z którym zawarłem umowę o pracę, nie są wliczane. Przy ponownej próbie kontaktu otrzymałem jednak zupełnie przeciwną opinię - zarówno drogą mailową, jak i telefoniczną.

Podsumowując: czy wszystkie samoistne umowy o dzieło (nie zawarte z podmiotem, z którym podpisałem umowę o pracę) nie wpływają na zawieszenie prawa do renty socjalnej, czy wręcz przeciwnie? Plus: czy ZUS "sam z siebie" ma prawo skontrolować, czy przychody nie przekraczają limitów?

Pozdrawiam serdecznie!

Ma prawo skontrolować. Samoistna umowa o dzieło wlicza się do zawieszenia renty socjalnej pod warunkiem, ze jest opodatkowana na zasadach ogólnych (czyli według skali podatkowej).

Czyli stawką 18 proc. podatku dochodowego od osób fizycznych, tak?

To jest w ogóle zabawna sytuacja. Byłem dzisiaj w lokalnym oddziale ZUS-u, gdzie powiedzieli mi z całą stanowczością, że przychody z umowy o dzieło nie wpływają na zawieszenie renty socjalnej. Ale następnym razem pójdę i poproszę o tę informację na piśmie, z odpowiednimi podpisami i pieczątkami. Niech dadzą mi to czarno na białym.

Powrót