Zawieszenie reszty wyroku..?

• Autor wątku Autor wątku magduska_m4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magduska_m4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Bardzo proszę kogoś kompetentnego o podpowiedż ponieważ ile osób tyle opini a ja mam wciąż "namieszane" ;) w głowie i nie wiem jak jest..
Mąż przebywa w zakładzie półotwartym,pierwszy raz karany,ma otwarte przepustki,b.dobre sprawowanie,zatrudnienie społecznie-nie pobiera wynagrodzenia.Wyrok 3lata z czego odsiedziana 1/3kary.
PYTANIE! Czy można bez art155,zamiast o przerwę w karze zwrócić się do Sądu,który wydał wyrok,aby zwołał posiedzenie o zawieszenie reszty kary,która jeszcze została mężowi do odsiedzenia?????
Napomknę tylko,że jesteśmy w szczególnej sytuacji tzn ja jestem osobą niepełnosprawną,mam znaczny stopień niepełnosprawności,wymagam opieki drugiej osoby,mam dwóch synów...ogólnie z tego co sie dowiadywałam jest to jak najbardziej "odpowiednia" sytuacja do tego żeby starać sie o przerwę w karze,mnie jednak interesuje czy jest taka możliwość jak w powyższym pytaniu.. Współwiężniowie doradzają mężowi,że to możliwe,chciałabym mieć pewność czy możemy z tym zwrócić się do Sądu.

magduska m4, mąż o warunkowe przedterminowe zwolnienie może się starać po połowie kary
(o ile jest pierwszy raz karany i nie ma obostrzeń) - art 78 kk
Wcześniej była by możliwość, tylko i wyłącznie wtedy gdyby mąż otrzymał przerwę w karze i był na niej łącznie co najmniej przez rok - art 155 kkw

Innych możliwości nie ma

Ostatnia edycja:
Magduska...jesli moge powiem co mozesz najlepiej zrobic...bo my kombinujemy to samo...najlepiej by bylo...jesli ma juz odsiedziane 6 miesiecy kary...to starac sie o "przerwe w karze" na najdluzszy okres czyli 6 miesiecy...gdy dostaniecie ta przerwe to pod koniec jej trwania starac sie o nastepne 6 miesiecy...jezeli bedzie mial laczna przerwe roku Sąd moze i z tego co slyszalam najczesciej zawiesza odbycie reszt kary...jesli bedziesz miala jakies pytania to pisz...z checia pomoge jak bede tylko mogla :)
Pozdrawiam!!!

O przerwę w karze może starać się w każdej chwili nie musi mieć odsiedziane 6 miesięcy kary. Muszą być wyraźne przesłanki ku temu. :ok:

Ostatnia edycja:
To nie jest temat o przerwie w karze - zatem nie ma potrzeby pisać, jakie są warunki jej udzielania.
Autorka wątku zapytała:
PYTANIE! Czy można bez art155,zamiast o przerwę w karze zwrócić się do Sądu,który wydał wyrok,aby zwołał posiedzenie o zawieszenie reszty kary,która jeszcze została mężowi do odsiedzenia?????

Zwrócić się można, ale nic to nie da. Nie ma takiej możliwości. Jedynie ułaskawienie przez Prezydenta, ale ułaskawienia raczej nie dostaje się z uwagi na trudną sytuację rodzinną.

Forg odniosłam się tylko do wypowiedzi w której jest napisane , że "potrzebne" jest 6 miesięcy , aby ubiegać się o przerwę. Do postu autorki wątku wyczerpującą odpowiedź dała Barbie.

emiro napisał:
Forg odniosłam się tylko do wypowiedzi w której jest napisane , że "potrzebne" jest 6 miesięcy , aby ubiegać się o przerwę.

Widzę, że się robi zamieszanie. graglobal napisała, że wskazane byłoby mieć odsiedziane 6 miesięcy - bo wtedy po roku przerwy można starać się o warunkowe zwolnienie z reszty kary. Nikt w tym temacie nie napisał, że trzeba mieć odsiedziane 6 miesięcy, by starać się o przerwę.

Reasumując - odsiedziane 6 miesięcy potrzebne jest do tego, by zawiesić warunkowo resztę wyroku (nie dłuższego niż 3 lata) po roku przerwy.

Powrót