zawieszenie rozłąki

• Autor wątku Autor wątku dagmara1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dagmara1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ,jakie w skutkach prawnych ma zawieszenie rozłąki w Niemczech? (która została zgłoszona u adwokata) Czy liczy się ona nadal do rocznego okresu , po którym następuje rozwód ? czy też rozłąkę będzie trzeba zgłosić od początku przyszłości gdyby po pół roku (albo i później) okazało by się , że jedna ze stron decyduje się na rozwód?
Dagmara

Piszesz wprawdzie "rozłąka", ale chodzi Ci o separację. Otóż według niemieckiego prawa nie ma potrzeby separacji gdziekolwiek zgłaszać lub rejestrować. Jako przesłanka i warunek rozwodu liczy się rzeczywisty stan faktyczny, a nie jakieś formalne zgłoszenie, a konretnie, czy rzeczywiście małżonkowie od conajmniej roku żyją w separacji. Reguluje to przepis § 1566 BGB (Bürgerliches Gesetzbuch = niemiecki kodeks cywilny), który mówi, że uznaje się, że małżeństwo doznało rozkładu, jeśli małżonkowie nie żyją razem od conajmniej jedengo roku, i jeśli oboje małżonkowie wnoszą o rozwód. Jeśli drugi małżonek nie godzi się na rozwód i twierdzi, że rozkładu nie było, i że nie było tej rocznej separacji, to można to różnymi środkami dowodowymi (np. zeznania świadków) udowadniać. W praktyce, aby zabezpieczyć sobie jakikolwiek dowód na początek tej separacji, adwokaci małonka, który chce się rozwieść, piszą do drugiego małżonka, że rozpoczęła się separacja. Ale mimo takiego pisma, ten drugi małżonek, jeżeli twierdzi, że żadnej separacji nie było lub że ta była krótsza, zawsze może udowadniać swoje twierdzenie. W razie sporu o to, czy była separacja, czy też jej nie było, wystarczającą separację musi udowodnić małżonek, który złożył wniosek o rozwód i twierdzi, że wystarczająco długa separacja była. Takim dla sądów wystarczającym faktem, i łatwym do udowodnienia faktem, jest to, że małżonkowie od pewnego czasu nie mieszkali razem.

Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź i fachową poradę.
Mam jeszcze parę pytań

Podobno rok separacji wg sądu rodzinnego w ogóle nie jest przerwany przez krótka próbę pojednania. Co oznacza dokładnie „krótka próba pojednania”? Jaki może być jej maksymalny czas?

Nigdzie nie znalazłam dokładnie zdefiniowanego tego czasu/okresu, podobno w wielu przypadkach, nawet trzymiesięczny okres pojednania będzie traktowany przez sąd , jako krótkoterminowy i jeśli się nie uda to separacja trwa nadal.

W tej chwili rozpoczęliśmy z mężem terapie małżeńska u psychologa, czy to może mieć jakiś wpływ na ten krótkoterminowy okres pojednania się?
Nadal mieszkamy razem.

Czy mąż może to wykorzystać później ze swoim adwokatem, przeciwko mnie, że trennung trwa od 20.06.2014(w tym dniu otrzymałam pismo o separacji)? Mimo, że 04.07 otrzymałam krótką informacje od jego adwokata, ze postępowanie mam uważać za zawieszone?
Co oznacza "zawieszone postępowanie" w tej sytuacji?

Jak to wygląda prawnie?

Dagmara

Powrót