Zawieszenie wypłaty świadczenia chorobowego w ciąży

• Autor wątku Autor wątku papadu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

papadu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam ciągłość pracy od ponad roku w sierpniu 2009r. zmieniłam zakład pracy. Nie dostałam skierowania na badania lekarski stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu. W pierwszym miesiącu nowej pracy zaszłam w ciąże od października 2009r. jestem na zwolnieniu lekarskim. Na początku tego miesiąca otrzymałam pismo z ZUS iż toczy się wobec mnie postępowanie wyjaśniające w celu przyznania świadczenia. ZUS wysłał to samo pismu pracodawcy w celu dostarczenia przez niego dokumentów min. umowa o prace, ewidencja czasu pracy oraz badanie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu, którego nie mam ani ja ani pracodawca.

Czy pracodawca może zażądać wykonania tych badan z bieżącą data?
Czy wykonanie tego badania automatycznie anuluje zwolnienie lekarskie?
Czy z tego tytułu braku tego zaświadczenia ZUS może odmówić wypłaty wynagrodzenia chorobowego?

Z góry dziękuje za odpowiedz

Jeden dokument nie decyduje o wyniku całej sprawy. Zus prowadzi postępowanie wyjaśniające, po zakończeniu którego podejmie decyzję czy w ich ocenie ta umowa nie była zawarta dla pozoru. I albo podejmą wypłacanie zasiłku albo odmówią i wtedy czeka Cię sprawa sądowa w celu ustalenia że umowa o pracę nie była fikcją.

Powrót