zawieszenie wyroku w kraju i chyba przestepstwo w innym kraj

• Autor wątku Autor wątku icecube
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

icecube

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Panstwo

Przepraszam za brak polskiej czcionki, ale mimo to chce prosic Panstwa o pomoc, wiec licze na wyrozumialosc...

Popelnnilem blad w zyciu, co skutkowalo pojsciem do wiezienia. Zostalem wypuszczony wczesniej ze wzgledu na caloksztalt. Po opuszczeniu zakladu karnego wyprowadzilem sie z kraju i dodam, ze mieszkam poza Unia Europejska. Tu niestety z wlasnej glupoty i blednie poinformowany wsiadlem za kierownice majac zbyt wiele promili alkoholu. Zostalem ukarany za to mandatem i polroczna utrata prawa jazdy.
Moje pytanie brzmi- czy jesli kurator, ktorego mam w Polsce, lub Sad w Polsce dowie sie o tym, czy odwiesi mi to, co darowal dajac wolnosc i okres proby?
Nie wiem, czy informacje te sa potrzebne, ale wszystkie przestepstwa byly popelnione pod wplywem narkotykow (jestem uzalezniony-teraz czysty) i byly to kradzieze i oszustwa.

Uprzejmie prosze o odpowiedz i byc moze o pomoc, co powinienem uczynic. Dodac pragne, ze od roku jestem z obywatelka tegoz tu kraju i jestem bliski bycia aniolem... jazda po pijaku byla sprzed roku, tak wiec i prawo do jazdy mam spowrotem.

Dziekuje

Wydaje mi się ze powinienes sprawdzic czy nie dostales jakiegos listu do domu w Polsce , jezeli nie to byc moze wladze kraju w ktorym sie znajdujesz poprostu nie przesłały zadnych informacji do naszego kraju w Twojej sprawie.

A skoro oddali Ci juz prawko i zaplaciles mandat to wydaje mi sie ze wiekszych konsekwencji ponosic juz (chyba) nie bedziesz.

Dziekuje za wypowiedz i informacje.
Dodatkowe pytanie to - czy istnieje mozliwosc, ze ktos nieprzyjaznie do mnie nastawiony w tym kraju (rodak) moze poinformowac kogos o moim wystepku. Zna moje nazwisko i z jakiego miasta w Polsce jestem...

Dziekuje

[cytat="icecube":2g1aoi1g]Dziekuje za wypowiedz i informacje.
Dodatkowe pytanie to - czy istnieje mozliwosc, ze ktos nieprzyjaznie do mnie nastawiony w tym kraju (rodak) moze poinformowac kogos o moim wystepku. Zna moje nazwisko i z jakiego miasta w Polsce jestem...
[/cytat:2g1aoi1g]

Oczywiście że taka możliwość istnieje.
Co się jednak tyczy odwieszenia kary, to na razie podchodziłbym do tej kwestii spokojnie.
Proszę poczytać posty na forum związane z odwieszeniem kary.
Odwieszenie w okresie próby następuje obligatoryjnie w przypadku skazania za przestępstwo podobne.
Jazdę "po pijaku" trudno uznać za przestępstwo podobne do kradzieży czy oszustwa.

Nie wiemy jak brzmial dokladnie wyrok jaki w Polsce zapadł - czy był tam zawarty obowiązek powstrzymania się od zażywania narkotyków, czy też alkoholu.

Mam obowiazek powstrzymywania sie od narkotykow i substancji psychoaktywnych...
Od tamtego czasu nie pijam alkoholu...po prostu zdrowo i z nowa rodzina...

Powrót