Zawieszenie zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku damian1241
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian1241

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pytanie jeżeli chcę wyjechać na miesiąc za granicę w poszukiwaniu pracy to czy muszę wypisać się z urzędu pracy czy mogę np tylko zawieśić swój zasiłek dla bezrobotnych na miesiąc i jeżeli uda mi sie znaleźć prace za granicą wtedy już całkowicie sie wypisać, a jeżeli nie znajdę i wrócę po miesiącu to czy mogę spowrotem być zarejestrowany jako bezrobotny i dalej przyjmować zasiłek? Jestem od stycznia zarejestrowany i teraz chcę wyjechać na miesiąc

Słuchaj, Ty przez miesiąc zamierzasz szukać pracy?
Bez urazy, ale tak między wierszami, można u Ciebie wyczytać "Wyjeżdżam na miesiąc zagranicę dorobić sobie do zasiłku, chciałem zapytać, czy można 'legalnie' wykiwać urząd pracy"...
Druga sprawa jest taka, że wątek wpisujesz w złym dziale - Ciebie już prawo pracy nie dotyczy!
Trzecia sprawa - pisze się "z powrotem".

Wyjazd za granicę, przekraczający 10 dni kalendarzowych, wymaga zgłoszenia do urzędu i wyrejestrowania. W takim przypadku nie można wrócić na kontynuację zasiłku. Kontynuacja przysługuje w przypadku wyrejestrowania z tytułu podjęcia zatrudnienia na okres krótszy niż 365 dni.
Można starać się o transfer zasiłku za granicę.

Powrót