Zawiła sprawa z samochodem i jego rejestracją. Nieuregulowana sytuacja w Wydz. Kom.

• Autor wątku Autor wątku justinee534
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justinee534

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
problem jest dość skomplikowany. Mam nadzieję że ktoś z Was pomoże mi go rozwiązać, lub chociaż udzieli jakichś wskazówek.

Dwie osoby są właścicielami samochodu. Osoba od której go kupili zgłosiła zaraz po sprzedaży tenże fakt do Wydziału Komunikacji, oraz do ubezpieczalni. Współwłaściciele sprzedali ww. samochód nie rejestrując go w urzędzie, chwilę po jego kupnie.
W tym wypadku wnioskuję, że nie ominie tych osób opłacenie podatku, ponieważ nie minęło pół roku od sprzedaży.
W związku z tym osoba która nabyła samochód nie może go zarejestrować, ponieważ poprzedni właściciele nie zarejestrowali pojazdu na siebie. Od tego momentu minęło już sporo czasu.
Co w takim wypadku grozi za nie zarejestrowanie pojazdu w czasie?
Jak rozwiązać ten problem. Czy mądrym posunięciem byłoby aby współwłaściciele zarejestrowali auto w tym momencie na siebie?
Proszę mnie nie oceniać, ponieważ sprawa nie dotyczy mnie, a mojej znajomej (współwłaścicielki) która jest kompletnie jest zielona w tych sprawach. A nie wiedziała, że sprawa tak wygląda. Teraz jest przerażona, że to na nią spadną wszelkie kary.
Proszę o pomoc.

loco1 napisał:
To nie może być powód.

Czyli to, że poprzedni właściciele nie zarejestrowali samochodu na siebie nie może być powodem, że nowi nie mogą go zarejestrować.

Ale co dalej zrobić w tej sytuacji? Co grozi poprzednim właścicielom?

1. Nic.
2. Po pierwsze zgłosić sprzedaż w WK. Po drugie przekazać kupującemu oryginał lub potwierdzoną notarialnie kopię umowy zakupu przez współwłaścicieli pojazdu by mógł przerejestrować pojazd na siebie.
3. Nic głupszego zrobić chyba nie można. Nie wolno im tego zrobić skoro nie są właścicielami, więc będzie to przestępstwo i wprowadzenie Państwowego urzędu w błąd.

Abrakadabra3210 napisał:
1. Nic.
2. Po pierwsze zgłosić sprzedaż w WK. Po drugie przekazać kupującemu oryginał lub potwierdzoną notarialnie kopię umowy zakupu przez współwłaścicieli pojazdu by mógł przerejestrować pojazd na siebie.
3. Nic głupszego zrobić chyba nie można. Nie wolno im tego zrobić skoro nie są właścicielami, więc będzie to przestępstwo i wprowadzenie Państwowego urzędu w błąd.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

A czy współwłaścicielom coś grozi za wcześniejsze niezgłoszenie sprzedaży pojazdu?

justinee534 napisał:
A czy współwłaścicielom coś grozi za wcześniejsze niezgłoszenie sprzedaży pojazdu?

Realnie co najwyżej grożą wyrzuty sumienia

Powrót