Zawirusowany klient dostawcy ISP

• Autor wątku Autor wątku Trolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trolek

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam
Ad.1. Klient podpisał umowe na dostarczanie internetu bezprzewodowego jednak jego komputer jest zawirusowany na jakiej podstawie prawnej mogę go odłączyć od sieci ze skutkiem natychmiastowym dla zabezpieczenia pozostałych klientów do momentu usunięcia zagrożenia ?

Ad.2.
Czy jako operator mogę zażądać od klienta zakupu profesjonalnego oprogramowania w wersji płatnej w mojej firmie z podpunktem jasno określonym w umowie którą klient podpisuje podłączając się do mojej sieci ? z jakiego art. ?

Ad. 3.
Czy klient ma prawo zerwać w tym momencie umowe bez żadnej kary operatora ?

Proszę o jak najszybszą pomoc.

1) a co cię interesuje że klient ma zawirusowany komputer skoro ty mu tylko dostarczasz internet ,na dodatek bezprzewodowo.... ?

2) na podstawie jakiego paragrafu umowy chcesz ją zerwać z klientem? - masz napisane w umowie ,że klient nie może mieć wirusów na kompie pod rygorem zerwania umowy?

1) Klient mnie obchodzi jako zagrożenie dla pozostałych klietów w sieci i żeby Cie uświadomić bezprzewodowo również roznosisz wirusy po sieci LAN stąd moje pytanie postawione na początku
2) nie ja z klientem tylko klient w razie czego chce zerwać umowe ponieważ wymagam by przy podłączeniu do mojej sieci zainstalował płatną profesjonalną wersję antywirusa zakupioną u mnie.
dlatego pytam patrz post 1

W umowie mam punkt:
Zabrania się podejmowania nieuprawnionych działań przez abonenta mogących powodować zakłócenia lub zagrożenia realizacji usługi Dostępu Do Internetu m.in. podłączania innych komputerów, rozsyłania tzw. "bomb pocztowych", działalności komercyjnej, "hakerstwa" oraz naruszania prawa Rzeczpospolitej Polskiej korzystając z usługi DDI.

Więc w tym punkcie chyba również można podciągnąć wirusy stanowiące zagrożenie dla pozostałych klientów sieci zgadza sie ?
Więc Prosze o odpowiedz na pytanie Ad.1.

Operator zobowiązuje się do zapewnić profesjonalne oprogramowanie antywirusowe w wersji testowej przez okres 30 dni. od aktywacji usługi DDI, abonent jest zobowiązany do wykupienia pełnej licencji antywirusowej na 12 lub 24 mies. wg. cennika operatora, opłata zostanie doliczona do abonamentu usługi internetowej.

Proszę o odpowiedź na pytanie Ad. 2. ; Ad. 3.

Kolejny punkt umowy dotyczącej zagrożeń
Operator nie ponosi odpowiedzialności za usterki i przerwy w świadczeniu usługi nie wynikłe z jego winy.

Ja zaraz na jego miejscu zerwałbym z tobą umowę, pazerny 2 razy traci, to moje zdanie.
Klient nasz pan i podejście takie do klienta jest chore. Miałem kiedyś od takiego jak ty neta w końcu zrezygnowałem i zmieniłem siec na lepszą a w dodatku stracił innych klientów których kiedyś mu załatwiłem, poszli razem ze mną do lepszej oferty .

Borys2000 napisał:
Ja zaraz na jego miejscu zerwałbym z tobą umowę, pazerny 2 razy traci, to moje zdanie.
Klient nasz pan i podejście takie do klienta jest chore. Miałem kiedyś od takiego jak ty neta w końcu zrezygnowałem i zmieniłem siec na lepszą a w dodatku stracił innych klientów których kiedyś mu załatwiłem, poszli razem ze mną do lepszej oferty .

Ja sie nie pytam co byś zrobił tylko jak to wygląda w świetle prawa co moge a co powinienem a czego nie !
Czytaj ze zrozumieniem :mad:

Mój provider jak zostanie zauważone, że ktoś ma zawirusowany komputer to BLOKUJE mu dostęp do zasobów sieciowych (można wejść tylko na strone dostawcy i tam są odnośniki do skanerów online) i informuje, że odblokuje, gdy komp zostanie wyczyszczony (a w interesie klienta leży jakie oprogramowanie i skad weźmie; można przecież pobrać mnóstwo darmowych antywirusów, jeśli nie w domu to u kolegi). U mnie nikt nie narzeka na takie rozwiązanie problemu.

A co do rozwiązania umowy to w sumie można to podciągnąć pod przytoczony punkt - niektóre programy typu malware (wirusy, robaki, trojany itp itd) mogą powodować znaczne wzmożenie ruchu sieciowego i w efekcie blokade sieci, a co gorsza mogą powodować kradzież lub utratę danych u innych uzytkowników w przypadku zarażenia oraz podłączanie kolejnych maszyn do tzw botnetów (sieci zombie) co moim zdaniem jest zagrożeniem realizacji usługi (komputer staje się marionetką w rękach obsługującego botnet hakera).

Trolek napisał:
Witam
Ad.1. Klient podpisał umowe na dostarczanie internetu bezprzewodowego jednak jego komputer jest zawirusowany na jakiej podstawie prawnej mogę go odłączyć od sieci ze skutkiem natychmiastowym dla zabezpieczenia pozostałych klientów do momentu usunięcia zagrożenia ?
Na podstawie umowy którą z nim zawarłeś gdzie jest uwzględniona taka możliwość.
Trolek napisał:
Ad.2.
Czy jako operator mogę zażądać od klienta zakupu profesjonalnego oprogramowania w wersji płatnej w mojej firmie z podpunktem jasno określonym w umowie którą klient podpisuje podłączając się do mojej sieci ?
Oczywiście że możesz. Możesz również zawrzeć punkt o tym, że będzie u Ciebie kupował pączki tylko czy klient w takiej sytuacji podpisze umowe to inna sprawa.

Ostatnia edycja:
Powrót