Zawód doradcy podatkowego

• Autor wątku Autor wątku regann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
POW tez ma aktualizacje.
@ MariuszAgaton - niestety taboretów zabrakło, podobna sytuacja miała miejsce rok temu.

No niestety nie miałem pojęcia o tym, że istnieje taka możliwość.

Chce ktoś kupić Kazusy z POW nieużywane , zgodne z uchwałą 12/V/2011 z 05 kwietnia 2011r. Obawiam się, że w związku z tym, że zabrakło miejsca nie będą mi potrzebne. Dam sporą zniżkę :)

Niestety takie limity istnieją. Często na goldenline można było o nich poczytać. Dlatego warto się jak najszybciej zapisywać.

Tak ale to oznacza że egzamin pisemny może być przeprowadzany 3 razy do roku i następny będzie np. w lipcu

Co do terminów, to niezbadane są wyroki boskie i decyzje Państwowej Komisji ds. Doradztwa Podatkowego. Komunikat jest o II połowie 2012, a lipiec to jakby nie spojrzeć II połowa roku :).
Pozytywnym jest, że nie planują zmienić pytań. Dzwoniłam do nich dzisiaj i miła Pani powiedziała, że nie trwają pracę nad zmianą pytań.

Witam wszystkich .Również podchodzę w marcu do egzaminu pisemnego.
Przeglądam te kazusy , i powiedzcie co myślicie o kazusie nr 38 (odwołanie od decyzji dotyczące zwolnienia dochodu fundacji). Samochód ok można umotywować , że służą dla celów statutowych , ale gorzej z udziałami , na tle uchwały NSA z 10 sierpnia 2009r.

Opracowania zawierają wyrywkowe zdania z wyroków, ale przy tym orzeczeniu to.... , macie jakiś pomysł?

Nie przystępuję do egzaminu w marcu. Nie mam więc przerobionych kazusów, ale tak na pierwszy rzut oka na treść kazusy 38 - poprowadziłabym argumentację, w ten sposób, że wykazałabym zakup udziałów jako inwestycję służącą w dalszej perspektywie finansowaniu działalności.

Kenarf napisał:
Niestety takie limity istnieją. Często na goldenline można było o nich poczytać. Dlatego warto się jak najszybciej zapisywać.

Podaj podstawę prawną uzasadniająca takie limity.

Muza123 napisał:
Co do terminów, to niezbadane są wyroki boskie i decyzje Państwowej Komisji ds. Doradztwa Podatkowego. Komunikat jest o II połowie 2012, a lipiec to jakby nie spojrzeć II połowa roku :).

W ostatnich latach nie było pisemnych w lipcu. 2010- wrzesień, 2011 - październik.
Muza123 napisał:
Pozytywnym jest, że nie planują zmienić pytań. Dzwoniłam do nich dzisiaj i miła Pani powiedziała, że nie trwają pracę nad zmianą pytań.
Pani pewnie miała rację, prace nad zmianami obecnie nie trwają, bo komisja będzie zajęta egzaminami - ustnym lutym i pisemnym w marcu.

Ale mogą się tym zająć już po sprawdzeniu egzaminów marcowych. Gdyby w marcu rozpoczęto prace i kwietniu czy maju ogłoszono nowe pytania to na pewno egzaminu nie będzie w miesiącach letnich ale np. we wrześniu czy październiku, a w międzyczasie najwyżej jakiś egzamin ustny dla tych co zdadzą w marcu.

Ostatnia edycja:
Nie wiem co to oznacza, ale wczoraj ze strony Ministerstwa Finansów zniknęła informacja o wyczerpaniu limitu miejsc na marcowe egzaminy pisemne.

Podatki / Doradztwo podatkowe
Ciekawe, co przyniosą następne dni.

Ostatnia edycja:
Hej,

Mam takie proste pytanie: Gdzie mogę znaleźć kazusy na egzamin pisemny?
Mam listę pytań testowych, pod którymi znajdują się pytania otwarte, które jeżeli dobrze rozumiem obowiązują na egzaminie ustnym.

Proszę o odpowiedź na moje pytanie.

Pytanie do kazusa 45. Skarga do WSA dotycząca zwolnienia z vat składana przez Gminę X
Czy stroną skarżącą jest Wójt gminy X (reprezentowany przez doradce podatkowego) , czy tez wystarczy :Gmina X.. adres... reprezentowana przez pełnomocnika - doradcę podatkowego?

Ok dziękuję rozumiem ze podobnie w kazusie 36 gdy mowa jest że skargę wnosił Urząd Miasta w X , to stroną jest Urząd miasta w X , czy też w tym przypadku Burmistrz Miasta X?

Opracowanie podaje ze skarżącym jest Burmistrz Miasta x, ale w treści zadania jest że skarga kasacyjna została wniesiona przez Urząd miasta X

Małe sprostowanie. Bedzie w kazusie 45. - Wójt gminy .... , a w pytaniu 36. - Burmistrz miasta...

właśnie mam wątpliwości co do tego Wójta Gminy ...
W postanowieniu z dnia 10 grudnia 2001 r. (I PZ 93/01), sąd rozstrzyga w sprawie X kto może być stroną
Tu stroną była gmina a nie Wójt...

znalezłem coś takiego:

W literaturze prawa administracyjnego podkreśla się, że: „gmina nie jest stroną postępowania administracyjnego w rozumieniu art. 28 k.p.a. i nie jest podmiotem uprawnionym do wniesienia skargi do sądu administracyjnego na decyzję administracyjną, choćby nawet miała w tym interes prawny w rozumieniu tego przepisu, jeśli do wydania decyzji w pierwszej instancji w określonej sprawie upoważniony jest wójt (burmistrz, prezydent miasta) tej gminy", a poza tym jednocześnie organ gminy (np. prezydent miasta) nie przestaje być organem właściwym do orzekania w sprawach indywidualnych z zakresu administracji publicznej zgodnie z generalnie określonymi kompetencjami przyznanymi mu w ogólnych normach kompetencyjnych i przepisami prawa materialnego.
(T. Woś w glosie do uchwały NSA z 19 maja 2003 r., OPS 1/03, „Samorząd Terytorialny" 2004, nr 12, s. 70.)

źródło - Gmina jako strona postępowania o podział nieruchomości

Ale jeśli Spółka jako osoba prawna może wnieść skargę do WSA , to Gmina jako osoba prawna chyba również taką skargę może wnieść.

Może być więc stroną, bo posiada osobowość prawną . Wójt jest tu tylko reprezentantem Gminy, ale stroną pozostaje Gmina.

W interpretacjach prawa podatkowego również często można przeczytać że z wnioskiem o interpretacje wystąpiła Gmina X a nie Wójt Gminy X.

po przeanalizowaniu tego wszystkiego ja jednak skłaniam się do tego ze strona jest jednak Gmina a nie Wójt Gminy,
ale czy mam racje tego już pewna nie jestem i dlatego proszę o dalsze opinie :)

Patrzyłem w ustawe o sam. gminnym i chyba masz racje ,ze "Gmina...." choc w kazusach widzialem "Wojt gminy..." jak i "Gmina..."

Powrót