Zawyzona cena uslugi

• Autor wątku Autor wątku mateo66691
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateo66691

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich. Proszę o pomoc w następującej sprawie. Buduje dom i wziąłem hydraulika który za zrobienie całej instalacji hydraulicznej zarzyczyl sobie 30tys a na umowie wpisał 33tys i mówił że wpisze więcej ale jeżeli wyjdzie mniej to odliczam od tej sumy. Mój znajomy zrobił cześć robót i zrezygnowałem z kilku rzeczy, mało tego spotkałem innego hydraulika i powiedział mi że za tą pracę chce ode mnie chce wyrwać o wiele więcej kasy niż za tą usługę u kogoś innego bym zapłacił (ok. 10tys mniej). Teraz po zakończeniu prac rząda w ode mnie niecałe 33tys. Wiem że dałem zrobić się w konia ale może coś da się z tym jeszcze zrobić żeby nie placic tak dużej ceny. Proszę o pomoc

Czyli to nie bd żaden wyzysk z jego str? Mimo że przy podpisaniu umowy było mówione że odliczymy wszystko co ulegnie zmianie podczas tej usługi? To logiczne że mogę zmienić zdanie np nie bd chciał 3grzejnikow tylko jeden i już cena za usługę powinna być inna.

mateo66691 napisał:
wziąłem hydraulika który za zrobienie całej instalacji hydraulicznej zarzyczyl sobie 30tys a na umowie wpisał 33tys i mówił że wpisze więcej
Gdzie umowa została zawarta (u Ciebie czy w siedzibie hydraulika) i na jakiej podstawie hydraulik wpisuje do niej dowolne kwoty?

Umowa była podpisana u hydraulika. Cenę wpisał pod pretekstem że to takie zabezpieczenie dla niego jakbym w trakcie usługi chciałbym jakieś dodatkowe usługi (np więcej kaloryferow).

mateo66691 napisał:
Cenę wpisał pod pretekstem że to takie zabezpieczenie dla niego jakbym w trakcie usługi chciałbym jakieś dodatkowe usługi
Nie bardzo rozumiem. Hydraulik, na wszelki wypadek wpisał już cenę za prace dodatkowe i podpisałeś to? Czy w umowie jest wykaz prac do wykonania (przedmiot umowy) i cena za te prace?

Tak jest napisany w umowie wykaz prac które miał zrobic

Cena jest wpisana ta zawyzona 33tys

Jeśli dobrowolnie zaakceptowałeś umowę z wykazem prac i ceną to nie widzę pola do manewru.

:/ czyli jedyne co mogę zrobić to jak na czas nie zrobi usługi to mogę odliczyć mu 20% od 33tys bo takie coś mam podpisane w umowie

Szanowny Mateo,
po głębokiej analizie Twojego problemu, pierwsze co przychodzi mi an myśl, tak jak już wcześniej kolega napisał, to zastosowanie wyzysku.

Otóż, jeżeli jedna ze stron, wykorzystuje niedoświadczenie( bądź też niedołęstwo) drugiej ze stron i w wyniku tego mamy do czynienia z rażącą dysproporcją wzajemnych świadczeń ( Ty dajesz dużo pieniędzy, on daje lichą robotę), możesz wytoczyć powództwo o redukcję świadczenia.
Czyli zażądać , aby kwota do zapłaty,była mniejsza lub aby praca przez hydraulika wykonana była na wyższym poziomie.

Jednak warunkiem jest, abyś był udowodnił swoje niedołęstwo ( art. 388 paragraf 1 kodeksu cywilnego).
Mam nadzieję, że pomogłam.

O ile można by było uznać spełnienie przesłanki obiektywnej o nieadekwatności świadczeń, to trudno uznać spełnienie przesłanki subiektywnej, zważywszy na orzecznictwo, uznające typowego konsumenta za osobę wyedukowaną, rozważną, krytyczną oraz świadomą swoich praw (Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 22 sierpnia 2007, sygn. VI ACa 414/07).

To fakt, z udowodnieniem tej przesłanki może być trudno. Może założyciel wątku znajdował się w sytuacji przymusowej? ( trochę mało prawdopodobne) Zostają jeszcze Niedołęstwo i niedoświadczenie, o których mowa w art.388 Kodeksu cywilnego. Sąd Najwyższy zdefiniował w wyroku Izby Cywilnej Sądu Najwyższego z dnia 27 września 2005 roku , V CK 191/05, podnosząc iż ,, stan niedołęstwa należy rozumieć jako bezradność, niemożliwość przezwyciężenia przeszkód na skutek braku sił fizycznych lub psychicznych, a niedoświadczenie jako brak ogólnego doświadczenia życiowego bądź jako brak doświadczenia w określonego rodzaju przedsięwzięciach”.

Nie wiem skąd takie pomysły. Tu zupełnie nic na to nie wskazuje ...

Powrót