Zawyżone ocenianie ucznia przez nauczycieli

• Autor wątku Autor wątku Logitech2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Logitech2011

Witam,
Spotkałęm się w swojej szkole z (według mnie) łąmiącym prawo zachowaniem nauczycieli za prośbą nadgorliwego wychowawcy klasy.
Pewien nauczyciel/wychowawca PK mając zbyt wysokie ambicje powiązane ze swoją klasą i pewnym uczniem MK za wszelką cenę chce zawyżyć średnią ucznia MK do tego stopnia, by mógł otrzymać stypendium dla najlepszego ucznia w szkole (300zł/miesiąc).
Potwierdzeniem tego jest przykładowe zawyżenie oceny z języka niemieckiego (w co zostałem wtajemniczony). Uczeń MK przy ocenie -dop na półrocze i ocenach 2,1/2,2 otrzymuje na koniec semestru ocenę db (4) po dopisaniu bezprawnie kilku czwórek. Podobnie jest z kilkoma innymi przedmiotami.

Jest to nie fair wobez innych uczniów przy czym za pomocą kłamstwa i fałszu uczeń prawdopodobnie otrzyma stypenduim MEN dla najlepszego ucznia w szkole.

GDZIE MOŻNA (NAJLEPIEJ ANONIMOWO - BY NIE ROBIĆ SOBIĘ WROGÓW) ZGŁOSIĆ TAKĄ SPRAWĘ, BY ZOSTAŁĄ SKONTROLOWANA.?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

podp. uczeń IIIkl Technikum

nieładnie donosić.
Porozmawiaj z dyrektorem

Może i ktoś pomyśleć, że nieładnie donosić, ale z drugiej strony wkurza mnie to, że ja czy inni tyrają niejednokrotnie do 2 w nocy i siedzą w książkach, by mieć zasłużoną średnią, a trafi się taki ulubieniec wszystkich nauczycieli i za nic "odnosi sukcesy" - moim zdaniem są uczniowie, którzy zdecydowanie bardziej zasługują na tak wysokie stypendium - żałosne by było gdyby otrzymał je uczeń (MK), który zdania po niemiecku nie potrafi zlepić, z jezyka angielskiego ciągnie na ściągach (odziwo jakimś cudem, aż na 4 - co jest totalnym pośmiewiskiem), z matematyki ledwo ledwo na 3 się skrobie - podstawowe przedmioty, z których za rok bedziemy pisać maturę dla kolegi MK są piętami achillesowymi - jak to będzie wyglądać jak otrzyma stypendium, a za rok obleje maturę z ang i mat.

JEST TO PO PROSTU NIEFAJNE ZACHOWANIE WOBEC INNYCH, którzy naprawdę zasługują na takie wyróżnienie.

Wygadałem się - od razu lżej na duszy - hehe :D

Pozdrawiam

mógłbys wnieść skargę do Kuratorium, ale raczej nie do się anonimowo.
Jak napisałeś, juz ci lepiej, to może przemyśl to jeszcze raz i porozmawiaj z dyrekcja.
Pozdrawiam.

Też bym spróbowała porozmawiać z dyrekcją, chociaż nie nastawiałbym się, że to dużo da. Zależy jakie są układy między dyrekcją, a danym nauczycielem.

Powrót