Zazalenie na bezczynność policji / prokuratury

• Autor wątku Autor wątku beamik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beamik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
dnia 5.06 złozyłam na komendę policji doniesienie o popełnieniu oszustwa internetowego.minęły ponad 2mies. i nie dostałam wniosku o wszczeciu lub dmowie wszczęcia śledztwa.dokument ten jest warunkiem skorzystania z odszkodowania tzw.programu ochrony kupujących.mam 2 tyg. na zgłoszenie. oczywiscie byłam na komendzie,znam nr sprawy.podobno jest w prokuraturze,ale ja dotad nie otrzymałam zawiadomienia.policja twierdzi,ze na dzień dzisiejszy nie wystawi mi takiego pisma,bo dokumentów mojej sprawy juz nie mają,sa podobno w prokuraturze.pod koniec czerwca dzwonił do mnie policjant prowadzący sprawę,zadawał pytania pomocne w śledztwie i obiecał przysłać pismo o wszczeciu i sam pouczył mnie ze z tym dokumentem moge ubiegać się o odzszkodowanie.obecnie przebywa na urlopie,wiec kontaktu z nim nie mam.dokumenty nie dotarły choc minęło półtora miesiąca. na komendzie powiedziano mi,ze śledztwo jest prowadzone. obecnnie chce złozyc zazalenie na bezczynność policji lub prokuratury i w zwiazku z tym mam pytania:
kto powinien wystawic wniosek o wszczęciu śledztwa policja czy prokuratura
gdzie złozyc zazalenie na bezczynnośćpolicj/prokuratury
ile mają czasu na przysłanie mi wniosku licząc od daty złozenia zazalenia
mam czas do zgłoszenia sie o odszkodowanie 2tyg,czy jak nie otzrymam wniosku w ciagu tego okresu,to moge skarzyc o odzszkodowanie policję? w jaki sposób
nadmiar tych pytań,ale az sie we mnie gotuje.łatwiej mi zrozumiec oszusta który mnie okradł niz naszych strózów prawa,którzy maja to gdzieś

od chwili zawiadomienia przez miesiąc może być prowadzone tzw. postępowanie sprawdzające (bez wszczęcia postępowania) dopiero po tym czasie policjant wydaje postanowienie o wszczęciu bądź odmowie wszczęcia postępowania...

może być też tak że zawiadomienie poszło do Prokuratury ,a ta wszczęła spór kompetencyjny z inną Prokuraturą która z nich ma prowadzić to postępowanie - a to może potrwać..:)

Powrót