Zażalenie na odmowę wszczęcia postępowania

• Autor wątku Autor wątku grika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grika

Użytkownik
Odpowiedzi
129
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy zażalenie na odmowę wszczęcia postępowania przez prokuraturę musi być własnoręcznie podpisane? Pytam się poniewaz art 119 KPK mówi o podpisie a sad odrzucił zażalenie twierdząc że ma być własnoręczny podpis.

Tak, podpis, o którym mowa w art. 119 k.p.k. to własnoręczny podpis. Choć przepis tego wyraźnie nie stanowi to takie stanowisko zajmuje na ten temat SN np. uchwała I KZP 29/06. Ponieważ jest to formalny brak usuwalny to powinien skutkować wezwaniem do uzupełnienia braków formalnych na podstawie art. 120 k.pk. a nie odrzuceniem zażalenia.

Dziękuję za odpowiedź tylko ze to wyrok z 2006roku gdy nie było podpisu elektronicznego ale warto było poczytać aby się znowu douczyć a zobaczymy co sąd odpisze.

Rozumiem, jednak ta argumentacja/linia jest nadal w użyciu także po wprowadzeniu podpisu elektronicznego (np. V KZ 40/19 dotyczy konkretnie pisma podpisanego elektronicznie), a tę uchwałę SN z 2006 podałem jako taką "źródłową" gdzie kwestia własnoręczności podpisu jest szeroko wyłożona.

A czy odpowiedź na wezwanie sądu w sprawie cywilnej może być podpisana podpisem kwalifikowanym dostępnym w mobywatelu? Nie chcę zakładac nowego postu

grika napisał:
wtedy sprawa sądowa do umorzenia czy wezwanie do uzupełnienia braków?
W takim przypadku to czynność bezskuteczna i nie wzywa się do uzupełnienia braków. Jeżeli był to pozew to też sprawa nie będzie umorzona, umarza się sprawy wszczęte a sprawy nie można wszcząc pismem bezskutecznym.

Byrhtnoth napisał:
Tak, podpis, o którym mowa w art. 119 k.p.k. to własnoręczny podpis. Choć przepis tego wyraźnie nie stanowi to takie stanowisko zajmuje na ten temat SN np. uchwała I KZP 29/06. Ponieważ jest to formalny brak usuwalny to powinien skutkować wezwaniem do uzupełnienia braków formalnych na podstawie art. 120 k.pk. a nie odrzuceniem zażalenia.
A mam pytanie czy jeżeli sąd jednak uzna zażalenie to mam prawo dochodzić koszty dojazdu jeżeli stawiennictwo było nieobowiązkowe?

Powrót