Zażalenie na post. o zatrzymaniu prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku sebstan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebstan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Wskutek niefortunnych wydarzeń zostałem pozbawiony prawa jazdy decyzją prokuratury. Niefortunność polega na tym, że nie prowadziłem pojazdu, a zostałem pomówiony, iż widziano mnie jakobym to robił. Zrobił to człowiek będący pod wpływem alkoholu (2,5 promila), który w późniejszym przesłuchaniu nie potwierdził tego, ale sprawa niestety nabrała dalszego biegu.
W efekcie prokurator zatrzymał mi prawo jazdy, pomimo kilku świadków ktorych przedstawiłem, oraz innych kuriozalnych okoliczności.
Złozyłem skutecznie zażalenie na zatrzymanie i tutaj mam konkretny problem i pytanie.
Mianowicie mam możliwość zlożenia dodatkowego pisma uzupełniającego do zażalenia i mam problem w jakiej formie powinienem je napisać? Wniosku, czy pisma procesowego czy jeszcze inaczej? Niestety nie mam dziś mozliwości kontaktu z prawnikiem, a pismo muszę złozyć najpóźniej jutro rano, aby mogło być uwzględnione na posiedzeniu.
Proszę o poradę w tej kwestii.

Jak Pan zatytułuje to pismo, jest to kwestia mniej ważna.
Ważne jest aby:
a) powołał się Pan na poprzednie pismo w tej sprawie, które to pismo Pan złożył,
b) aby pismo spełniało warunki pisma procesowego tj. oznaczenie adresata, nadawcy, w miarę możliwości sygnaturę, miejscowość i datę, treść wniosku i jego ewentualne uzasadnienie, podpis.

Zrobiłem zgodnie z Pana poradą. Dziękuję.
Pozostaje mieć nadzieję, że najbardziej nieprawdopodobna sytuacja, jaka mi się przytrafiła w życiu jakoś się pozytywnie rozstrzygnie.
Aparat Państwa doprowadził mnie już niemal do ruiny i choć prawnicy zaznajomieni ze sprawę uspokajają mnie, że nie ma szans na inne rozstrzygnięcie niż uniewinnienie, to najwcześniejszy możliwy termin rozprawy to czerwiec. A do tego czasu nie dam rady i będę musiał zlikwidować działalność i zerwać umowy z nią związane. Dlatego to zażalenie to moja ostatnia szansa.

Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi. Posiedzenie Sądu dotyczące rozpatrzenia mego zażalenia - w jakiej formie to się odbywa? Będę na nim obecny, więc czy będą mi zadawane pytania, lub wykonywane inne czynności? Jak takie posiedzenie będzie wyglądać?

Powrót