Zażalenie na postanowienie

• Autor wątku Autor wątku Rickmanka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rickmanka25

Użytkownik
Odpowiedzi
163
Hej Jakieś dwa mce temu złożyłam do Sądu zażalenie na postanowienie prokuratury o umorzeniu dochodzenie w sprawie nialimentacji z powodu braku znamion przestępstwa. Sąd przyznał mi racje i wydał postanowienie o uchyleniu postanowienia prokuratury. Moje pytanie...co dalej? Sprawa wróci na prokuraturę? sąd coś z tym zrobi czy ja muszę dalej coś pisać? bo przecież złożyłam wniosek na prokuraturę o ściganie. Ona wydała postanowienie które sąd uchylił i co teraz? :confused:

Sprawa wraca do prokuratury. Sąd w postanowieniu powinien wskazać co należy wyjaśnić w dalszym toku sprawy. Dalsze czynności należą do prokuratora albo osoby prowadzącej postępowanie.
Przeczytaj uzasadnienie postanowienia Sądu i zwróć uwagę na jego końcówkę, gdzie powinny być wskazówki Sądu co do dalszego toku sprawy. Jeśli nic w sprawie się nie dzieje, możesz napisać pismo do prokuratury z żądaniem, aby wykonano to, co zalecił Sąd. W dalszej perspektywie (jeśli mimo pisma nadal nic długo by się nie działo) masz do dyspozycji ewentualną [FONT=&quot]skargę na naruszenie prawa strony do rozpoznania sprawy w postępowaniu przygotowawczym prowadzonym lub nadzorowanym przez prokuratora i postępowaniu sądowym bez nieuzasadnionej zwłoki[/FONT][FONT=&quot].[/FONT]

Hmmm oprócz tego ze znów wzywają mnie w celu złożenia zeznań ponieważ sprawa zaczęła się od początku to nic. Przydzielili mi policjanta który przesłuchiwał mnie w tej samej sprawie 3 lata temu i nic...Sąd zaznaczył w uchyleniu parę kwestii, np ze zeznania córki nie są spójne z zeznaniami dlużnika tzn dłużnik cały czas twiedził ze utrzymuje go córka a ona sie wyparła. druga sprawa to to ze przyszła informacja z drugiego komisariatu ze dłużnik przebywa w holandii w celach zarobkowych hahahahhh co moim zdaniem jest FARSĄ poprostu w tej sprawie, to co napisał Sąd to są rzeczy których nigdy NIE CHCIAŁA widzieć prokuratura...mam tylko nadzieję ze to uchylenie pomoże mi przy skłądaniu prywatnego aktu oskarżenia bo pewnie do tego dojdzie i taki jest kolejny krok jeśli prokuratura nadal będzie nieporadna...:-P

tym bardziej ze razem z moim zażaleniem na postanowienie o umorzeniu sprawy prokuratura wystosowała również WNIOSEK O ODDALENIE ZAŻALENIA...to tak jakby robili wszystko ze by tylko nie składać tego aktu oskarżenia...nawet pani prokurator powiedziala mi...no wie pani ja na niego nic prawie niemam...nie pracuje niema kasy zarejestrowany jako bezrobotny UP niema ofert...i tak SĄD to odrzuci...

Powrót