Zażalenie od umorzenia dochodzenia o alimenty

• Autor wątku Autor wątku adii14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adii14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry,złożyłam wniosek do prokuratury o sciganie ojca mojego dziecka o niepłacenie alimentów.Od 2016 roku ma zadłużenie ponad 20000, dla mnie i do NFAL.Czasem jak już była groźba odsiadki lub obróbki,coś wpłacał.Teraz od 5 miesięcy nie wpłynęła ani złotówka.Zlozylam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa,dołączyłam zadłużenie od komornika,zeznawalam na policji jaka jest sytuacja.Niestety przyszło umorzenie w sprawie wobec braku danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa.Co może być większym dowodem w dochodzeniu alimentów,niż to,że ktoś nie płaci? Chce złożyć zażalenie,nie stać mnie w chwili obecnej na adwokata,czy ktoś może mi pomóc? Co trzeba napisać żeby niepłacenie alimentów udowodnić,oprócz papieru od komornika o zaległościach.Bardzo proszę o pomoc,mam termin na zażalenie do 10.01.2024

Chciałam jeszcze dodać,że w chwili obecnej nie pobieram alimentów z banku alimentacyjnego,ponieważ mój partner zarabia i przekraczamy próg dochodowy.

adii14 napisał:
o może być większym dowodem w dochodzeniu alimentów,niż to,że ktoś nie płaci?
trzeba wykazać że celowo nie płaci, oglądałaś akta?

Tak są moje zeznania,zapytanie do ZUS,zapytanie do MOPS,urzędu pracy odpowiedzi z urzędów w aktach nie widziałam.

Zeznań ojca dziecka wcale nie ma,tak jakby go nie przysłuchiwali.

Przepraszam,teraz się doczytałam,pisze,że nie figuruje w tej miejscowości w której obecnie mieszka,ale figuruje w miejscowości w której ja mieszkam i pobierałam alimenty z banku alimentacyjnego, przesłał MOPS jego akta z 2017 roku,że uchyla się.

Może dlatego,że już nie pobieram alimentów od państwa,moje alimenty nie są dla nikogo ważne.Prosze mi pomóc jakoś to rozwiązać,nie chce tego tak zostawić.

to złóż zażalenie, umorzenie jest przedwczesne bo nie ustalono stanu faktycznego, z czego dłużnik się utrzymuje, jaki jest stan jego zdrowia, czy posiada jakiś majątek, czy poszukuje zatrudnienia (jest zarejestrowany w urzędzie pracy) itp

Dziękuję serdecznie Pani ,za odpowiedź i zainteresowanie moja sprawą.Przepatrzylam dokładnie fotokopie z tych akt i sprawa wygląda następująco:w odpowiedzi na pismo z komendy z PUP nie jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna,w MOPS odpowiedź z pismem z 2017, że zalega,nie ma wezwania na przesłuchanie ani jego zeznań,u komornika zalega ,jest w aktach zaległość komornicza,nie ma odpowiedzi z ZUS o składkach.

O co prosić w tym zażaleniu? Na co się powołać,żeby zażalenie było skuteczne?

Doszukałem się w tych fotokopiach,że jest odpowiedź z ZUS,składki były płacone do 06.2023, później już nic.

Z drugiego związku mam córkę z orzeczeniem o niepełnosprawności,nie wiem czy to może być argumentem,ponieważ ja z tego powodu pracy podjąć nie mogę,opiekuje się córką.

napisałam tobie - warunkiem odpowiedzialności karnej jest uchylanie się - czyli mimo ze mogłby uchyla się od płacenia, jeżeli nie płaci bo np. jest chory, nie może znaleść pracy mimo ze jej aktywnie szuka. Samo niepłacenie alimentów nie jest karalne
- dlaczego Ty nie pracujesz i ile masz jeszcze dzieci nie ma znaczenia

Czyli mam napisać w zażaleniu,że z akt sprawy wynika, że pan X nie jest nigdzie zatrudniony zgodnie z odpowiedzią z ZUS,nie poszukuje pracy co wynika z odpowiedzi z PUP, dołączyć potwierdzenie od komornika o zaleganiu,napisać że z pisma z MOPS wynika,że zalega i się uchyla i wnosić o jego przesłuchanie dlaczego nie podejmuje pracy? Napisać,że jeśli z powodów zdrowotnych to proszę o przedstawienie dokumentacji medycznej,bo już była taka sytuacja i na słowo mu uwierzyli,że chory,po zażaleniu okazało się,że dokumentacji nie ma.Wtedy wzięłam adwokata,teraz mnie nie stać,więc nie wiem co on tam pisał.

Powrót