Zażalenie

• Autor wątku Autor wątku danthe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
danthe

danthe

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam
Proszę o odpowiedź na pytanie:
1. czy przysługuje zażalenie na wezwanie sądu II instancji do uzupelnienia oplaty sądowej, gdyż sąd I instancji sprawdził i ustalił wartość przedmiotu sporu na kwotę wyższą przekazując tym samym sprawę do sądu wyższej instancji stwierdzając swą niewłaściwość ?
Pozdrawiam.

witam

możesz złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych w zakresie brakującej opłaty sądowej; formularz dostępny w sądach; wniosek ten należy złożyć w termnie wskazanym na wezwaniu do uzupełnienia opłaty sądowej
na postanowienie o ustaleniu wartości przedmiotu sporu i w efekcie przekazaniu do sądu wyższego rzędu zażalenie nie przysługuje - postanowienie to nie zamyka bowiem drogi do wydania wyroku - art.394kpc

pzdr
k

Z całym szacunkiem Krzysztof, lecz art. 394 k.p.c. wskazuje również inne przesłanki na podstawie których można wnieść zażalenie na postanowienie sądu i zarządzenia przewodniczącego np. § 1 pkt. 9 tego artykułu. który moim zdaniem może mieć zastosowanie do opisanej przeze mnie sytuacji.

W opisanej przez Ciebie sytuacji sąd wyższej instancji na skutek przekazania sprawy do rozpoznania jako sądowi właściwemu stał się sądem pierwszej instancji. Czyli masz zwyczajne zażalenie.

Zupełnie inną sprawą będzie co w sytuacji kiedy sąd pierwszej instancji przekaże wyżej apelację a sąd odwoławczy stwierdzi, że opłata od apelacji została źle wniesiona. Ale z tym problemem chwilowo was zostawie bo nie chce mi się sprawdzić ;)

384 par. 1 punkt 9 nie znajduje zastosowania, bo nie dotyczy tej sytuacji.

Pasqud: jesteś pewien, że jest zażalenie, skoro 394 par. 1 punkt 1 przewiduje zażalenie tylko na przekazanie sądowi równorzędnemu lub niższemu ?

Podana przeze mnie sytuacja jest dosyć ciekawa, więc jeśli będzie zainteresowanie to dla celów dydaktycznych po krótce ją opiszę, lecz teraz nie wdając się w szczegóły interesuje mnie odpowiedź na pytania:
1. czy można złożyć zażalenie na wezwanie do uzupełnienia opłaty sądowej?
2. w przypadku nie uiszczenia tej opłaty sąd zarządzi zwrot pozwu - od którego to zarządzenia zażalenie przysługuje, lecz czy można w nim podnieść błędnie ustaloną wartość przedmiotu sporu?
Pozdrawiam

witam

na 100% na postanowienie w kwestii ustalenia w.p.s. zażalenie nie przysługuje i w konsekwencji także na postanowienie o przekazaniu do sądu wyższego rzędu;
natomiast moim zdaniem nie przysługuje też zażalenie na zarządzenie o wezwaniu do uzupełnienia opłaty sądowej; art.394par.1pkt9 kpc mówi o postanowieniu w sprawie wymiaru opłaty, a zarządzenie jest, co nie da się ukryć, konsekwencją wydania postanowienia o wymiarze opłaty uzupełniającej; zarządzenie wzywa do uiszczenia tej kwoty, a nie ustala tą kwotę; zażalenie więc nie przysługuje
zresztą skoro przedmiotem zażalenia, jak piszesz w pkt 2, miałby byź zarzut błędnie ustalonego w.p.s., to tym bardziej podtrzymuję swe wywody; zresztą zażalenie przysługuje na zarządzenie o zwrocie pozwu, a nie na zarządzenie wzywające do uiszczenia uzupełniającej opłaty; takie zarządzenie zapada w trybie art.130[3]kpc, i na nie przysługuje zażalenie

pzdr

Zgoda. Zażalenie nie przysługuje a to z tego powodu, że zażalenie na wymiar opłaty może dotyczyć źle obliczonej opłaty a nie ustalenia przez sąd wps - na to zażalenie nie przysługuje.

[cytat="Nauzicaa"]
Pasqud: jesteś pewien, że jest zażalenie, skoro 394 par. 1 punkt 1 przewiduje zażalenie tylko na przekazanie sądowi równorzędnemu lub niższemu ?[/cytat]

Ale mi nie chodziło o zażalenie na przekazanie tylko na wpis czyli punkt 9 bo o tym była mowa.

Wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tej sprawie bardzo dziękuję.
:)
Pozdrawiam

Powrót