Zbieg dziedziczenia ustawowego i zapis na rzecz osoby obcej

• Autor wątku Autor wątku Legas2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legas2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Stan faktyczny:
W sprawie spadkowej złożony został wspólny wniosek przez spadkobierców ustawowych. Równocześnie wskazano we wniosku zapisobiercę z testamentu zwykłego spoza kręgu spadkobierców ustawowych.
  1. W jakiej roli dla sądu będzie występował zapisobierca jeżeli złożono wniosek tylko o stwierdzenie nabycia spadku? Uczestnika? Świadka? A może osoba zapisobiercy nie będzie miała znaczenia w takim postępowaniu?
  2. Czy postanowienie kończące postępowanie będzie odnosiło się do kwestii zapisu? Czy sąd musi rozstrzygać kwestię ważności testamentu, jeżeli spadkobiercy ją kwestionują?
  3. Czy fakt kwestionowania lub uznania ważności testamentu, przez spadkobierców ma znaczenie dla treści postanowienia o nabyciu spadku w tym postępowaniu?

Zakładamy, że w sprawie nie wystąpi kwestia zachówku ani zapisobierca nie może być uznany za spadkobiercę.

Patrzac po twoich tematach mam wrazenie, ze rozwiazujemy za ciebie tu jakies zadanie domowe.

Zgłosiłem te pytania w rzeczywistej potrzebie w opisanych okolicznościach. Mam rozbieżne opinie kancelarii prawnych w pierwotnej sprawie sądowej i potrzebuję poznać inne interpretacje i ich uzasadnienia związane z przedmiotem sprawy, które nie wynikają wprost z treści przepisów.

Proszę o odpowiedzi wyłącznie merytoryczne.

Powrót