zbieg egzekucji i kwota wolna od zajęć

• Autor wątku Autor wątku Rojber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rojber

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam, mam pytanie odnośnie zbiegu egzekucji, wiem już że komornicy muszą kolejno zajmować wynagrodzenie, ale męczy mnie jedna rzecz.

Jeśli pierwszy komornik zaspokoi swoje roszczenia wobec mnie, i w ostatnim miesiącu zajęcia pobierze już tylko 500,- gdzie nadal do dyspozycji jest kwota wyższa od tej chronionej, to z automatu jest ona przekazywana do drugiego komornika czy też akurat w danym miesiącu chociaż coś wraca do mnie i zamiast 2700, otrzymam 3500,-?
Dziękuję z góry za pomoc w udzieleniu informacji.

Skoro doszło do zbiegu, to nigdy nie będzie 2 komorników lub więcej prowadzących egzekucję z tego składnika. Bank nie zaprzestanie przekazywania środków ponad kwotę wolną od zajęcia, póki nie otrzyma pisma od komornika o zwolnieniu rachunku bankowego.

Chodzi mi bardziej o zajęcie u pracodawcy zanim wypłacą kadry. Tutaj nigdzie nie mogę doszukać się informacji, czy taka "nadwyżka" zostaje mi przekazana czy kolejnemu?

I pozostaje jeszcze kwestia, czy kadry zawsze wysyłają do komornika pełną kwotę ponad środki chronione i dopiero komornik je zwraca jeśli jest nadwyżka, czy kardy same potrafią obliczyć ile jeszcze potrzeba jemu oddać?

Ostatnia edycja:
Chodzi mi bardziej o zajęcie u pracodawcy
Działa na takiej samej zasadzie jak zajęcie rachunku bankowego. Jeśli dojdzie do zbiegu zajęcia wynagrodzenia, pracodawca powiadomi drugiego i kolejnych komorników o zbiegu. Komornicy ustalą między sobą kto będzie prowadził dalszą egzekucję. Najczęściej ten, który dokonał pierwszy zajęcia.

Reset321 napisał:
Działa na takiej samej zasadzie jak zajęcie rachunku bankowego. Jeśli dojdzie do zbiegu zajęcia wynagrodzenia, pracodawca powiadomi drugiego i kolejnych komorników o zbiegu. Komornicy ustalą między sobą kto będzie prowadził dalszą egzekucję. Najczęściej ten, który dokonał pierwszy zajęcia.

Czyli reasumując dopóki nie spłacę komorników nie ma opcji aby w którymś miesiącu mieć coś więcej niż środki chronione, bo oni będą przekazywać sobie sprawę po kolei? Dobrze rozumiem?

Czyli reasumując dopóki nie spłacę komorników nie ma opcji aby w którymś miesiącu mieć coś więcej niż środki chronione
Teoretycznie jest taka możliwość. Wtedy gdy pracodawca przekaże środki w wysokości wynikającej z zajęcia a nie otrzyma pisma o nowych zajęciach. Pamiętaj też, że w egzekucji nie zaspakaja się wierzycieli po kolei czy w sposób wybrany, tylko wszystkich jednocześnie (o ile nie są uprzywilejowani) z wyegzekwowanych środków w sposób proporcjonalny.

Reset321 napisał:
Teoretycznie jest taka możliwość. Wtedy gdy pracodawca przekaże środki w wysokości wynikającej z zajęcia a nie otrzyma pisma o nowych zajęciach. Pamiętaj też, że w egzekucji nie zaspakaja się wierzycieli po kolei czy w sposób wybrany, tylko wszystkich jednocześnie (o ile nie są uprzywilejowani) z wyegzekwowanych środków w sposób proporcjonalny.

Rozumiem, czyli w takim razie chyba już wszystko wiem. A czy komornik zawsze zobligowany jest aby pobierać wszystko ponad środki chronione? Nie myślę tutaj o "ugodzie" choć tak to by wyglądało, ale jeśli żyję sam, wynajmuję mieszkanie, to jest jakaś opcja aby napisać pismo o pozostawieniu 3000,- a resztę może zabierać? Wynagrodzenie moje wynosi zależnie od nadgodzin 3800-5000.
Jest tutaj jakieś pole manewru czy raczej stoję na przegranej pozycji?

Rojber napisał:
Jest tutaj jakieś pole manewru czy raczej stoję na przegranej pozycji?
To wierzyciel e decydują nie komornik , raczej nie ma szans .

Powrót