Zbieg tytułów do ubezpieczeń - wygaśnięcie i brak składek emerytalnych

• Autor wątku Autor wątku kamyczek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamyczek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Po prawie roku od zaistniałej sytuacji zorientowałem się, że nie mam opłaconych składek emerytalnych w ZUSie przez obecnego pracodawcę, za czas kiedy byłem na umowie zlecenie (na okresie próbnym). Proszę o poradę i odpowiedź na pytania na końcu postu.

Przeanalizowałem, przypomniałem sobie, otworzyłem maile i sprawa wyglądała tak:
  • 08-2017 - 01-2018 Jestem zatrudniony na czas określony (6 mc) z tytułu umowy o pracę u pracodawcy A (okres próbny).
  • 12-2017 dostaję propozycję pracy u pracodawcy (zleceniodawcy) B i składam wypowiedzenie u pracodawcy A. Okres wypowiedzenia kończy się 06.01.2018 a u nowego zleceniodawcy zaczynam z dniem 8.01.2018 (data na umowie zlecenie 5.01.2018).
  • ok 19-12-2017 dogaduję się z nowym pracodawcą i przesyłam formularze do przygotowania dokumentów. Pracodawca B każe mi opisywać stan faktyczny na dzień składania formularzy, czyli wpisać, że pracuję dla A na umowie o pracę. Zwracam uwagę w osobnym mailu, że okres wypowiedzenia kończy się 6.01.2018 i pytam, czy będę musiał wypisywać po tej dacie jakieś zgłoszenie do ZUS i NFZ. Na formularzu jest zobowiązanie o informowaniu pracodawcy o wszystkich zmianach.
  • 08-01-2018 - 07-04-2018 pracuję na umowie zleceniu i zapominam poinformować/przypomnieć, że mój stosunek pracy z A ustał (firma jest małą, prezes o tym wie bo nie mogłem pracować tu i tu)
  • po tym terminie przechodzę na umowę o pracę na czas niekreślony i tak jest do dzisiaj.

Problem w tym, że jak pamiętam to poza mailem dwa tygodnie przed rozpoczęciem pracy zapomniałem poinformować/przypomnieć pracodawcy, że ustał/wygasł zbieg tytułów do ubezpieczeń społecznych. Dopiero dziś sprawdziłem składki emerytalne za rok 2018, że brakuje mi za luty i marzec a zauważyłem to bo po przeprowadzce znalazłem kopertę z OFE i zobaczyłem że nie ma wszystkich za cały rok. Jednocześnie składki zdrowotne są, bo...

... razem z umową zleceniem znalazłem druk ZUS P ZZA ze zgłoszeniem obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego o kodzie "04 11" z datą powstania obowiązku na 08.01.2018. Oświadczenie płatnika składek jest na dzień 09.01.2018, pieczątki brak.

Jak to rozumieć i po czyjej stronie szukać winy? Czy był obowiązek opłacenia składek emerytalnych i rentowych? Jeśli tak to kto powinien je teraz opłacić?

Więc jak to się skończyło...

Poinformowałem Prezesa z którym mam bardzo dobry kontakt o moich wątpliwościach. Zadzwoniliśmy do kadrowej i potwierdziła to co napisałem powyzej. Niestety mimo maila przy podpisywaniu umowy wyszło na to że moja wina i nie miałem nawet jak tego podważyć - niedopilnowałem sprawy.

Kadrowa poleciła mi wypełnić formularz zgłoszenia do ZUS z bieżącą datą i zaznaczyć pozycję: "osobą nie posiadająca żadnego tytułu do ubezpieczeń" z dopiskiem jakiego okresu to dotyczy. Na tej podstawie została zgłoszona korekta do ZUS i trzeba dopłacić skladki. Według kadrowej ZUS dość uważnie sprawdza te "zbiegi" i by się w końcu przyczepili, chociaż u mnie minął już rok...

Teraz mam nauczkę, żeby pilnować tych spraw i zawsze mieć potwierdzenie e na papierze. Całe szczęście Firma zachowała się naprawdę w porządku.

Powrót