Zbieg zajęć komorniczych- świadczeń alimentacyjnych i niealimentacyjnych

• Autor wątku Autor wątku MagdaS1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdaS1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam zasądzone alimenty na syna( dziecko jest niepełnosprawne), ojciec dziecka przestał płacić alimenty w 2017r. W styczniu 2018 r udałam się do komornika.
Ojciec dziecka ma jeszcze jednego komornika (skarbowego). Pracodawca poinformował obu komorników o zbiegu egzekucji. Od mojego komornika otrzymałam pismo, w którym poinformował mnie o przekazaniu sprawy do drugiego komornika. Niestety komornik, który przejął moją sprawę mimo tego, że dostał pismo o zbiegu egzekucji, w tym na alimenty, wszystkie pieniądze przelał drugiemu wierzycielowi.
Czy komornik postąpił właściwie? Czy alimenty nie mają pierwszeństwa?

Przeczytaj Art. 1025 KPC. tam masz kolejnosc.

Dziękuję przeczytałam. Czy coś mogę jeszcze zrobić w tej sprawie czy juz za pozno na odzyskanie alimentów? Moge gdzies zlozyc skarge na komornika? Wszystkie potrącenia Pani komornik przelała do drugiego wierzyciela

A organ egzekucji administracyjnej przekazał je wierzycielowi przed czy po otrzymaniu od komornika sądowego adnotacji o stanie sprawy w śniegu z odpisem TW i innymi dokumentami. Bo zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej obecnie nie wstrzymuje postępowania, organ który dokonał zajęcia pierwszy otrzymuje nadal środki od trzeciodlużnika i przekazuje do wierzycieli z wniosku których prowadzi, a nowego wierzyciela że zbiegu uwzględnia od momentu otrzymania adnotacji i reszty dokumentów od komornika sądowego.
Jeśli zdążył podzielić pieniądze i przekazać środki do wierzycieli przed wpływem adnotacji to mógł to zrobić, Ciebie powinien uwzględniać od momentu wpływu adnotacji i wtedy powinnaś zgodnie z art. 115a u.p.e.a. być na drugim miejscu po kosztach egzekucyjnych. Druga możliwość jest taka, że kwota kosztów egzekucyjnych jest na tyle duża, że wpływy poszły w całości na koszty.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót