Zbieżność nazwisk

• Autor wątku Autor wątku buble
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buble

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,mam problem,mianowicie,w jednej miejscowości są dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku,problem polega na tym iż pojawiają się obraźliwe wpisy o długach,jakiś zobowiązaniach,na profilach internetowych,ogólnie dostępne dla wszystkich z okolicy,są dodawane przez ludzi mi obcych,dotyczą tej drugiej osoby która ma to" gdzieś "a naszą rodzinę takie wpisy bardzo dotykają,dzieci w gimnazjum mają przechlapane wśród rówieśników,ja mogę stracić pracę,wszystko tylko dlatego że ktoś nazywa się tak samo jak mój mąż,co można z tym fantem zrobić??mam już serdecznie dosyć.Czy w takiej sytuacji powiadamia się policję czy zgłasza sprawę cywilną do sądu? jak to wszystko wygląda od strony prawa???? bo chyba nie można tak bezkarnie obrażać niewinnej osoby ???
dziękuję za każdą pomoc :???:

Winnej osoby też niemożna bezkarnie obrażać. Ja bym to zgłosił na Policję jako pomówienie:
Art. 212.
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Ok czyli policja,jutro na komisariacie pewnie dowiemy się więcej,dziękuję

gringo9 napisał:
Winnej osoby też niemożna bezkarnie obrażać. Ja bym to zgłosił na Policję jako pomówienie:
Art. 212.
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
A więc po wizycie na komisariacie jestem jeszcze bardziej w niewiedzy niż byłam zanim tam pojechałam.
Policja ręce rozkłada,tłumaczy to tym że jeżeli nie ma zdjęcia męża to ni jak nie mogą pomóc,samo imię i nazwisko nie wiele mówi tym bardziej że osób o tym samym nazwisku w okolicy jest dwie i tak naprawdę nie wiadomo do kogo się tyczą wpisy-dla mnie to chyba jakieś nieporozumienie-jedyne wyjście jakie podpowiedzieli to stale pisać do administratora o kasowanie takich wpisów-chyba czegoś nie rozumiem.Żyję w tym kraju zgodnie z prawem i w tym momencie mam poczucie bezprawia

Powrót