zbiórki datków pieniężnych na dany cel

• Autor wątku Autor wątku kamil oblicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil oblicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Dowiedziałem się ostatnio , że zbieranie pieniędzy bez pozwolenia jest karane
grzywną. Mam konkretne pytanie, planuje stworzenie strony internetowej
która będzie miejscem spotkań osób (najczęściej studentów, wolontariuszy)
zainteresowanych tematyką leczenia dzieci przez terapie zajęciowe, przez kontakt ze sztuką. Strona miałaby postać forum. Moim marzeniem jest aby przez współprace z taki ludźmi możliwe byłe za jakiś czas nadanie bardziej formalnego statutu, może nawet stworzenie fundacji. Jednak na stworzenie strony, na sprzęt patrzebne są choćby minimalne wkłady finansowe.

moje pytanie: gdzie i jak powinieniem starać sie o uzyskanie pozwolenia na
zbiórke pieniędzy? czy złame prawe jeśli chciałbym zbierać pieniądze na ten cel jako osoba prywatna ( i bez pozwolenia) ?
czy jest możliwe uzyskanie pozwolenia bez rejestracji danej działalności?

Dziękuje za odpowiedzi i za pomoc
Kamil
obliczasztuki@wp.pl

[cytat="kamil oblicz"]
moje pytanie: gdzie i jak powinieniem starać sie o uzyskanie pozwolenia na zbiórke pieniędzy?[/cytat]To zależy od zasięgu akcji. W tym wypadku organem właściwym będzie Minister Spraw Wewnętrznych.
[cytat="kamil oblicz"] czy złame prawe jeśli chciałbym zbierać pieniądze na ten cel jako osoba prywatna ( i bez pozwolenia) ?[/cytat]Tak
[cytat="kamil oblicz"]
czy jest możliwe uzyskanie pozwolenia bez rejestracji danej działalności?
[/cytat]Nie

Zapoznaj się z Ustawą o zbiórkach publicznych z dnia 15 marca 1933 r.

Dziękuje za odpowiedź. Zastanawia mnie jednak czy nie ma innej możliwości niż wniosek do MSW poniewaz to może okazać się
przerostem formy nad treścią. A gdyby zgody udzielił mi zarząd centrum handlowego to czy mógłbym zgodnie z prawem prosić o datki w
centrum i na parkingach bez posiadania innych zezwoleń. Albo jednorazowa sprzedaż "cegiełek"? Czy na to też musze oczekiwać na
decyzje właściwego organu? Jaka kara mi grozi maksymalnie za zbiórke
bez pozwolenia?

Odsyłam do Ustawy i zapraszam po lekturze. :)

Dziękuje, po przeczytaniu ustawy wiele zrozumiałem.
> Jednak w ustawienie ma mowy o sprzedaży tzw. cegiełek.
> Chciałbym również dowiedzieć się jaka jest maksymalnie kara za takie działania bez zezwoleń
> czy (Art.13 c) za lokale prywatne można przyjąc odwiedzanie prywatnych mieszkań i proszenie o datki. Czy dom/mieszkanie osoby
którą prosimy o datki jest uważany za miejsce prywatne czy publiczne?
Kamil

Właściwie chodzi o drobą kwote pieniędzy więc to mała jednorazowa zbiórka na ograniczonym terenie. Nie chce łamać przepisów jednak może jest jakieś wyjście aby uniknąć trudności składania wniosków.

1.Cegiełki są po prostu jedną z dopuszczalnych form zbiórki publicznej.
2.Na podst. art. 56. kw jest to kara grzywny i przepadek "uzysku", nawet jeśli został już przekazany bądż wykorzystany.
3.Nie. Mowa tam o zbiórce w gronie rodziny/bezpośrednio (!) znajomych. Nie chodzi o zbiórkę domokrążna.
[cytat="kamil oblicz"]Właściwie chodzi o drobą kwote pieniędzy więc to mała jednorazowa zbiórka na ograniczonym terenie. Nie chce łamać przepisów jednak może jest jakieś wyjście aby uniknąć trudności składania wniosków.[/cytat]
Legalnego nie znam.

Witam!
Chciałabym się dowiedzieć czy pieniądze zbierane przez Stowarzyszenie na cele statutowe i rozwój stowarzyszenia zbierane do skarbon stojących przy stoliku podczas imprez (na rynku lub w szkołach) organizowanych cyklicznie przez stowarzyszenie, można nazwać zbiórką publiczną ? Jeśli tak, czy za każdym razem gdy chcemy postawić skarbonkę w stoisku stowarzyszenia, trzeba ubiegać się o zezwolenie na zbiórkę oraz ogłaszać do wiadomości publicznej wyniki takiej zbiórki?

Czy datki zbierane do skarbonki stojącej w siedzibie stowarzyszenia stanowią darowiznę?

Powrót