Zbiorowe obniżenie oceny ze zachowania

• Autor wątku Autor wątku Midgard_mgd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Midgard_mgd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

W miniony weekend miała miejsce impreza studniówkowa mojej przyjaciółki.
Z jej relacji wynika, że jeden z jej rówieśników mocno przesadził z alkoholem, i przez kilka godzin nie było z nim kontaktu. Do tego część uczniów zostawiła w szkole butelki po alkoholu, które znalazły się dopiero dzisiaj i z moich informacji wynika, że dyrekcja nie może już na dzień dzisiejszy ustalić do kogo one należały.

Wyszła z tego poważna awantura, do tego stopnia że wszystkim z klasy obniżono zachowanie do nagannego, a pijanego delikwenta chcą wyrzucić ze szkoły.

Tu nasuwa się moje pytanie. Czy takie zbiorowe obniżenie oceny ze sprawowania jest w ogóle dopuszczalne?

Dysponuję jedynie powyższym zarysem sytuacji, ale mimo to wydaje mi się, że skoro nie można ustalić właścicieli pustych butelek to nie ma podstaw by konkretnym osobom postawić zarzut.
Stawiając się w sytuacji ucznia, który nie wypił tamtego wieczoru ani kropli, jest to mocno krzywdzące.

Będę wdzięczny za podpowiedź kogoś bardziej obeznanego w aktach prawnych, co dalej z tym zrobić. Nie ukrywam że naganne zachowanie na świadectwie maturalnym nie wygląda najlepiej :rolleyes:

Pozdrawiam.

Jest to niedopuszczalne, ponieważ jest to stosowanie odpowiedzialności zbiorowej, którą wykluczają współczesne zasady prawa.

Ocenianie wewnątrzszkolne reguluje statut szkoły. Musi on jednak uwzględniać przepisy rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 czerwca 2015 (Dz.U. 2015 poz. 843), gdzie wyraźnie jest stwierdzone, że:
§ 13. 1. Śródroczna i roczna ocena klasyfikacyjna zachowania uwzględnia następujące podstawowe obszary:
1) wywiązywanie się z obowiązków ucznia;
2) postępowanie zgodne z dobrem społeczności szkolnej;
3) dbałość o honor i tradycje szkoły;
4) dbałość o piękno mowy ojczystej;
5) dbałość o bezpieczeństwo i zdrowie własne oraz innych osób;
6) godne, kulturalne zachowanie się w szkole i poza nią;
7) okazywanie szacunku innym osobom.

W związku z tym widać, że na ocenę z zachowania składa się wiele różnych elementów i określona jest ta ocena jako "śródroczna" lub "roczna" - ponieważ obejmuje jakiś okres czasu, a nie jedno wydarzenie z życia uczniów.

Powrót