Zbrojenie działki (tylko tu temat mniej więcej pasował).

• Autor wątku Autor wątku marius09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marius09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Szanowni forumowicze mam pewien problem i zdecydowałem się go tu opisać może ktoś będzie umiał pomóc za co z góry Serdecznie Dziękuję. Sytuacja mniej więcej wygląda tak:

Jakiś czas temu dostałem od dziadka w darowiźnie działkę budowlaną. Jest na nią plan zagospodarowania przestrzennego, który stanowi, że można się tam budować itd. Działka jest w prostokącie o wymiarach 27X44. I teraz gość za mną, który kupił od dziadka kolejną działkę wystąpił o prąd bo chce się budować. Energetyka zaproponowała takie rozwiązanie, że kabel ma być zakopany w ziemi i przechodzić równoległe do dłuższego boku tej działki na około 70% działki. W związku z tym nie bardzo godzę się na to rozwiązanie bo kabel mam w swojej działce. Idąc dalej według tegoż samego planu zagospodarowania przestrzennego wzdłuż tego dłuższego boku ma iść droga gminna i właśnie dlatego Energetyka argumentuje żeby prąd właśnie w ten sposób kłaść. Ale z drugiej strony działki wzdłuż tego drugiego dłuższego boku idzie aktualnie służebność gruntowa, która w akcie notarialnym ma zastrzeżoną możliwość zbrojenia itd. Zatem czy energetyka zgodnie z prawem może odmówić zbrojenia działek przez służebność gruntową?

nie musisz sie na nic zgadzac, jesli uwazasz, ze to narusza Twoje prawa. Instytucja tzw. sluzebnosci przesylu ma dopiero zostac wprowadzona do polskiego prawa, wiec na razie wszystko zalezy w zasadzie od dobrej woli stron, a jak jej nie ma od rozstrzygniecia sadowego. Nie napisales, jakie argumenty podaje energetyka za ich propozycja, a jakie przeciwko Twojej propozycji. Moze najwpierw warto to ustalic i przeanalizowac, kto ma racje?

Sorki, ale inaczej na razie nie moge odpowiedziec, bo za malo danych. pozdro:)

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Postaram się teraz napisać co wiem:

Argumenty Energetyki za:
-bo tam jest najbliżej do słupa
-bo wzdłuż ma powstać droga i oni chcą zbroić wzdłuż niej
-służebność wygasa wraz z powstaniem drogi (gdzie to sprawdzić w akcie notarialnym nic takiego nie ma)

Moje Argumenty przeciw:
-kabel na działce równa się możliwość rozkopywania jej przy każdej możliwej awarii
-kabel w działce stwarza problemy przy grodzeniu płotem na stałe przymocowanym do podłoża, zawsze Energetyka może powiedzieć, że w ten sposób ograniczam im dostęp
-oświadczenie jest tak napisane "zgadzam się na rozbudowę i konserwację", że według mnie w zasadzie za jakiś czas mogą mi postawić na działce transformator
-kabel w działce w prądem ale to jeszcze nie wszystko bo przecież woda, gaz. Według prawa budowlanego jedno od drugiego może być minimum 60 cm z tego co się orientuję zatem kolejne kable będą wchodzić wgłąb mojej działki.

I to wszystko co wiem jak teraz sprawa wygląda?

Powrót