zbycie ekspektatywy

• Autor wątku Autor wątku olale2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olale2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam następujący problem :
- kupiłam nowe mieszkanie od Spółdzielni Mieszkaniowej , umowę o budowę podpisałam tylko ja , ale mieszkanie kupiliśmy wspólnie z moim partnerem ( nie jesteśmy małżeństwem)
- przy podpisaniu aktu własności okazało się że nie możemy go podpisac oboje, bo umowa jest tylko na mnie ( Spóldzielnia wprowadziła nas w błąd nie informując wcześniej o komplikacjach które nas czekają )
- notariusz zaproponował mi zbycie 1/2 ekspektatywy mojemu partnerowi , a potem mielibyśmy już bez problemu figurowac w akcie własności
-poniewaz kwota tej połowy udziału w mieszkaniu jest dosć niska (ok.110 tys.jest to wartość z umowy o budowę - tyle faktycznie zapłaciliśmy za połowę mieszkania )nie miało być podatku dochodowego
- moje pytanie brzmi : czy Urząd Skarbowy może zakwestionować wartość nieruchomości z umowy ze Społdzielnią, ponieważ jest niższa od cen na rynku i domagać się podatku dochodowego?
- czy jest możliwość uniknięcia płacenia podatku w związku ze szczególna sytuacją, w której nie mam w rzeczywistosci żadnego przychodu a jest to jedynie konieczna formalność?

Powrót