Zbyt wysokie zużycie prądu.

• Autor wątku Autor wątku bertlam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bertlam

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Witam. Mam dość spory problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Otóż jakieś 2 miesiące temu kupilem nowa lodówkę Samsung w klasie A+++. Średnie zużycie prądu w ciągu miesiąca było 140 kWh a teraz wynosi 320 kWh. Odłączyłem wszystko w domu oprócz lodówki i wychodzi na to, że lodówka pobiera około 2 kWh przy czym wg.informacji od producenta powinno być 172 kWh rocznie. Gdzie mogę szukać pomocy? Czy jeśli okazałoby się, że lodówka jest wadliwa to czy mogę roscic prawa zwrotu kosztów za prąd?

bertlam napisał:
i wychodzi na to, że lodówka pobiera około 2 kWh przy czym wg.informacji od producenta powinno być 172 kWh
To jest podstawa do reklamacji-bo wobec powyzszych deklaracji producenta produkt jest niezgodny z umową.
bertlam napisał:
Czy jeśli okazałoby się, że lodówka jest wadliwa to czy mogę rościć prawa zwrotu kosztów za prąd?
Może pan, oczywiście - bo kto panu zabroni. I to nawet nie jako utracone korzyści a wprost jako szkoda, na zasadach ogólnych.
Jednak osobiscie marnie to widze - ciężar dowodu spoczywał by na panu.

bertlam napisał:
Odłączyłem wszystko w domu oprócz lodówki i wychodzi na to, że lodówka pobiera około 2 kWh przy czym wg.informacji od producenta powinno być 172 kWh rocznie.

tu może kryć sie diabeł:evil: :
Czy zapis ten dotyczył minimalnego zużycia prądu przez urządzenie? czy może był uśredniony? Jak jest eksploatowana lodówka-czy nastawy pracy są na min,czy na maksymalne? W jakim otoczeniu pracuje sprzęt?(czy w pobliżu jest ciepło,czy jest to sprzęt w zabudowie-jeśli tak,to czy jest dostateczna wentylacja?
Na początek radzę zakupić domowy licznik energii (taki we wtyczce to koszt ok 40zł),pozwoli na sprawdzenie w dłuższym okresie czasu ,bez odłączania pozostałych sprzętów na wyliczenie ile prądu faktycznie zużywa sama lodówka.

Zgadzam się z Piotrem1972.

Czy urządzenie jest zamontowane zgodnie z wymogami producenta?

Ze swojej strony dodam, że należy obserwować czy lodówka w ogóle się wyłącza? Czy nie mrozi/chłodzi poniżej nastawy? A może w ogóle nie chłodzi mimo, że sprężarka pracuje non stop?

Powrót