zdięcia

• Autor wątku Autor wątku ares1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ares1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie w sprawie robienia zdjęć w szkole podsawowej przez nuczyciela. Czyli czy nuczyciel ma prawo zrobić zdjęcie mojemu dziecku na lekcji bez jego zgody i nie pytać się o pozwolenie rodzica.Dowiediałem sie o całym zdażeniu od dziecka nauczyciel nietylko mojemu dziecku robi zdjęcia wybranej przez siebie osobom.

Ostatnia edycja:
Witam, dziecko w szkole pozostaje pod opieką szkoły (nauczyciela), więc robił te zdjęcia będąc osobą sprawującą nadzór nad dzieckiem. Ale, faktycznie, trochę to dziwne - powinien Pan zwrócić się do niego z żądaniem, w jakim celu zdjęcia były robione.

Niezależnie, proszę pamiętać, że na rozpowszechnianie wizerunku osób potrzebna jest ich zgoda (lub, w przypadku dzieci opiekunów prawnych) - Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (proszę się z nią zapoznać). A więc zdjęć tych i tak nie mógłby rozpowszechnić bez zgody rodziców.

ares1976 napisał:
Witam mam pytanie w sprawie robienia zdjęć w szkole podsawowej przez nuczyciela. Czyli czy nuczyciel ma prawo zrobić zdjęcie mojemu dziecku na lekcji bez jego zgody i nie pytać się o pozwolenie rodzica.Dowiediałem sie o całym zdażeniu od dziecka nauczyciel nietylko mojemu dziecku robi zdjęcia wybranej przez siebie osobom.

W świetle przepisów o prawie autorskim (bo taki jest przedmiot tego działu forum) - ma prawo zrobić takie zdjęcie i nie musi pytać nikogo o zgodę.
Ale to w zasadzie koniec jego praw, może takie zdjęcie zachować na wieczną pamiątkę i to wszystko.

Nie wiem jak inne przepisy, proszę pytać w odpowiednim dziale.
Ja bym chyba zaczął od przeprowadzenia rozmowy z dyrektorem szkoły.

Powrót