Zdjęcia Allegro

• Autor wątku Autor wątku rger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rger

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam kupiłem wózek na Allegro. Po ok 6miesiącach sprzedaję go z innymi dodatkami. Wykorzystałem zdjęcia z 1 aukcji, z tej której kupiłem go. Czy wstawienie tych zdjęć jest łamaniem prawa? Czy muszę mieć zgodę właściciela zdjęć (chodź produkt na zdjęciu jest moją własnością?). Proszę o informację.

Tak jest łamaniem prawa wstawianie zdjęć których autorem nie jesteś i nie posiadasz zgody na ich publikację.

średnio 30% allegrowiczów postępuje w ten sposób, czy można coś na to poradzić po za grożeniem?

Nie zakładam nowego wątku bo ten pasuje idealnie by rozwiać taki wątpliwy przynajmniej dla mnie temat.
Pytanie brzmi czy do takiego zdjęcia wózka można mieć prawa autorskie. Ustawa mówi bowiem, że przedmiotem praw autorskich jest każdy przejaw działalności twórczej .... Tylko czy przejawem działalności twórczej jest naciśnięcie guzika w aparacie ?
Kiedyś na przedmiocie prawa autorskie tłumaczono mi, że do takich zdjęć nie ma praw autorskich bo tak w rzeczywistości zdjęcie robi aparat i najcześciej w trybie auto. Mało w czymś takim twórczości ani to oświetlone nie jest dobrze bo lampy błyskowej używamy, ostrości też może to nie mieć bo ustawiać czasu naświetlania nie będziemy itp. Inaczej rzecz wygląda kiedy zdjęcie robi zawodowy fotograf. Wtedy nie ma wątpliwości co do twórczego działania. Ustawianie pozycji gdy robi nam zdjęcie paszportowe, profesjonalny sprzęt, oświetlenie.
chciałem poznać wasze zdanie na ten temat, może ktoś miał przypadek, że to biegli decydowali o takich rzeczach.

pozdrawiam

Powrót