Zdjęcia do opracowania przesłane przez klienta - prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku eluczynska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eluczynska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, zajmuję się retuszem zdjęć i wykonywaniem fotomontaży. Mam pytanie dotyczące prawa autorskiego i prawa do wykorzystania wizerunku.

Jeśli klient przesyła mi zdjęcie do przeróbki (retusz/montaż) - czy musi dostarczyć mi również zgodę autora tego zdjęcia na opracowanie dzieła, czy wystarczy jeśli zawrze w umowie zapis, że taką zgodę już posiada? Niektórzy graficy piszą np.w umowach/regulaminach, że "nie ponoszą prawnej odpowiedzialności za wykorzystywanie czy realizowanie zamówień niezgodnych z prawem, np. zdjęć co do których zamawiający nie ma praw". Czy to rzeczywiście zmienia coś w odpowiedzialności grafika?
Kontynuując: jeśli montaż jest "cytatem" tzn jest np. wykorzystana ze zdjęcia tylko wycięta postać i umieszczona w zupełnie nowym kontekście, to czy dalej potrzebuję zgody autora zdjęcia na opracowanie, czy wtedy tylko osoba publikująca montaż musi oznaczyć autora zdjęcia?

I drugie pytanie o wykorzystanie wizerunku - jeśli ktoś wyśle mi zdjęcie do fotomontażu np. dla kogoś na prezent - czy musi mi też dostarczyć zgodę tej osoby na wykorzystanie wizerunku? Czy taka zgoda odnosi się tylko do rozpowszechnienia tego wizerunku i ja jako grafik nie mam z tym nic wspólnego, tylko osoba, która będzie to publikować?

Dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
Po pierwsze, zgody wymaga rozpowszechnianie wizerunku, a nie samo korzystanie.

Po drugie, nie jest wymagana zgoda na opracowanie cudzego utworu w na korzystanie i rozporządzanie.

Powrót