Zdjęcia do sklepu Internetowego a PRAWA AUTORSKIE

• Autor wątku Autor wątku Kas0011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kas0011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem nowym przedsiębiorcą i dopiero zaczynam swoją karierę ze sprzedażą internetową.
Chcę sprzedawać bieliznę znanych marek po przez serwis allegro.
Towar zamawiam w różnych hurtowniach internetowych.

Moję pytanie brzmi:

Czy mogę używaż zdjęć modelek w bieliźnie które widnieją w sklepach hurtowych w których nabywam towar?
Jeżeli nie, czy wystarczy poprosić i uzyskać zgodę danej hurtowni na wykorzystywanie zdjęć do celów dalszej sprzedaży detalicznej?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Kasia

Witam,

w ogólności należy posiadać zgodę właściciela (majątkowych) praw autorskich do zdjęcia na jego wykorzystanie na swojej stronie www. W nielicznych przypadkach można skorzystać z Prawa Cytatu, ale trzeba się dobrze zastanowić, bo to korzystający ze zdjęcia w razie ewentualnego konfliktu z właścicielem praw autorskich do zdjęcia musi udowodnić, że mógł skorzystać z prawa cytatu.

I należy się upewnić, czy osoba udzielająca ewentualnej zgody na wykorzystanie konkretnego zdjęcia, ma w rzeczywistości prawo to robić - czyli jest posiadaczem majątkowych praw autorskich do zdjęcia lub licencjobiorcą z możliwością sub-licencjonowania.

Również chciałbym zwrócić uwagę na wykorzystanie nazw i znaków producentów, a zwłaszcza, kiedy są chronione jako zastrzeżone znaki towarowe. Proszę poszukać w postach (opcja 'Szukaj') - było już to opisywane na forum wielokrotnie.

Ostatnia edycja:
Powrót