zdjęcia II Wojna Światowa

• Autor wątku Autor wątku Avenger05
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avenger05

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam pytanie odnośnie wykorzystania zdjęć z II Wojny Światowej w grze planszowej.

Prośba o ustosunkowanie się do konkretnego przykładu.

Na internecie znalazłem wiele zdjęć pokazujących atak pancernika Schleswig-Holstein na Westerplatte.
Znalazłem też te zdjęcia na stronie archiwum niemieckiego ale za wykorzystanie tych zdjęć muszę zapłacić (15 euro od zdjęcia za publikacje do 3000 kopii).

Poniżej link do archiwum z informacją: for free: NEIN

https://zapodaj.net/ea07fb29ee67d.jpg.html - przykład konkretnego zdjęcia

Wg informacji na ten stronie autor zdjęcia jest nieznany.

Czy archiwum niemieckie przejęło prawa do tego zdjęcia ? Czy rzeczywiście muszę im zapłacić przy wykorzystania ?

Jeżeli nie to zdjęcie, jak szukać innych darmowych do wykorzystania aby nie było wątpliwości ? Jak wpisuję public domain westerplatte to pokazują mi się te same zdjęcia

Ostatnia edycja:
Polskie Prawo autorskie wtedy panujące wymagało, w stosunku do fotografii, oznaczenia na nich praw autorskich aby były chronione, dzisiaj takiego wymogu nie ma. Należy jednak pamiętać o prawie pierwszej publikacji (Art. 99^1. PA), które nabywa wydawca na okres 25 lat od daty publikacji.

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli biorąc pod uwagę zdjecia z II WŚ zrobione w Polsce nie mam zdjęć które posiadałyby zastrzeżenie.

W jaki sposób sprawdzić kiedy dane zdjęcie zostało po raz pierwszy opublikowane i czy np to było archiwum niemieckie ?

Mając rok 2018 pierwsza publikacja takich zdjęć musiałaby się odbyć w roku 1993 - a na pewno były publikowane wcześniej
***proszę linkować do wiarygodnego źródła. mod*** Prawo autorskie

Co to dla mnie oznacza ? Mogę je wykorzystać czy nie ? Jak mam to sprawdzić ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Avenger05 napisał:
... Mając rok 2018 pierwsza publikacja takich zdjęć musiałaby się odbyć w roku 1993 - a na pewno były publikowane wcześniej ...
Na jakiej podstawie tak twierdzisz, masz jakieś albumy z tymi fotografiami?

Co do zasady w internecie rozpowszechnia się a nie publikuje. Ogólnodostępny internet w Polsce zaczął dopiero funkcjonować od kwietnia 1996 r., a domena archiwum istnieje dopiero od 2009r.

Ok :)

W takim razie najbezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby poszukanie w bibliotekach albumów ze zdjęciami z II Wojny swiatowej , wydanych przed rokiem 1993 - i ewentualne poszukanie w internecie tych właśnie zdjęć (sprawdzenie czy autor zdjęcia jest znany czy nie).

Jeżeli te dwa aspekty były ok, mogę użyć takiego zdjęcia w grze planszowej

:)

Powrót