Zdjęcia na allegro, a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Rogher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rogher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry , pracuje we firmie która między innymi zajmuje się handlem na allegro,wykonałem około 10 zdjęć produktu który sprzedajemy a jako pracownik otzrymałem od szefa zapłatę , teraz konkurencja z innego miasta ,skopiowało zdjęcie i miedzy innymi zdjęciami zamieściło na swojej stronie.Szef dzwonił , ja wysłałem pismo , ale na tamtego własciciela to nie działa.Twierdzi ze to jego zdjęcie.Więć szef przestaje mi wierzyć co do tego ze ja wykonałem te zdjęcia
Napisałem pismo że prosze o usunięcie i zapłatę mi za wykorzystanie mojego zdjecia , na co właściciel tamtej firmy napisał mi że odda mnie do prokuratury o próbę wyłudzenia pieniedzy, bo zdjecie jest jego
Chciałby zauważyć ze całą serie zdjęc posiadam na karcie sim oraz na ,portalu do obrabiania zdjęc , proszę o podpowiedź jak się za to zabrać , żeby oddać sprawę do sądu i udodnić swoje racje

Rogher napisał:
... Napisałem pismo że prosze o usunięcie ...
Nie proś lecz wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115., Art. 116. Prawa Autorskiego). Wskaż, że brak reakcji oraz dalsze przywłaszczanie autorstwa będzie skutkować złożeniem doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z Art, 115. oraz Art. 116. Prawa Autorskiego.
W między czasie udokumentuj swoją pracę oraz dokładnie ich naruszanie praw.

PS.
Według własnego uznania możesz zwrócić się o pomoc do odpowiedniej kancelarii prawnej.

W sumie , sam nie wiem czy jakiś mecenas się tym zajmie , bo niby mała rzecz,ale .. gość idzie w zaparte zdjęcia nadal ma i jeszcze obniżył cene

Witam!
Z góry bardzo przepraszam, że podpinam się pod temat.
Moje pytanie dotyczy również praw autorskich przy wystawianiu zdjęć w serwisie Allegro. Jako osoba sprzedająca wystawiłam przedmiot na Allegro wraz ze zdjęciami,są to zdjęcia popularnych bądź unikatowych bajeczek, które są wyświetlane przez projektor. Zdjęcia na aukcje wykonałam sama natomiast osoba kupująca, bez mojej zgody umieściła je na swojej stronie. I w tym problem, że osoba kupująca oczywiście twierdzi, że to są jej zdjęcia. Czy w tym wypadku możemy mówić o naruszeniu praw autorskich?

Można, zarówno praw autorskich osobistych jak i majątkowych.

Powrót