Zdjęcia,newsy ze stron administracji publicznej

• Autor wątku Autor wątku plsd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plsd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie czy zdjęcia i newsy ze stron administracji publicznej można kopiować na swoja stronę nie uzyskując zgody autora lub zamiast tego podać link do źródła?Bardziej mnie interesuje sprawa zdjęć bo newsa mogę przeredagować.

Witam,

proszę poczytać ten wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - to, tak w kwestii wiedzy ogólnej odnośnie możliwości z korzystania z czyichś utworów chronionych prawami autorskimi bez konieczności uzyskiwania zgody. Jeśli pański portal jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym - warto zwrócić większą uwagę na Art.25. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp).

Wyłączone spod ochrony prawnoautorskiej są w świetle upaipp:
Przepis prawny:
Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.

A więc zdjęcia, w ogólności, ochronie prawnoautorskiej podlegają (dokładniej mówiąc, jeśli spełniają warunki bycia utworem w świetle Art.1 upaipp) i należy w ogólności na ich użycie uzyskać zgodę osoby posiadającej majątkowe prawa autorskie do nich, zaś jeśliby dokonywał Pan opracowań tych zdjęć (kadrowanie, dodawanie napisów, znaków wodnych, etc) to dodatkowo potrzebne jest zezwolenie autora na rozpowszechnianie tak przetworzonych zdjęć - Art.2. upaipp.

Powrót