zdjecia- problem

• Autor wątku Autor wątku Farizah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Farizah

Farizah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
witam.
Mam na pewnym blogu swoje prywatne zdjęcia moich makijaży.
Obok w sekcji użytkownika mam napisane
"zdjęcia przedstawionych makijaży są mojego autorstwa i podlegają ochronie na mocy Ustawy o Prawie Autorskim, zabraniam ich rozpowszechniania lub kopiowania bez mojej zgody!:) Pozdrawiam! "

Czy pewien portal mógł wykorzystać moje zdjęcia wkleić na stronke i poddać je ocenie bez mojej wiedzy?

Witaj, to zależy od sposobu wykorzystania tych zdjęć przez portal.

Jeśli posiadasz majątkowe prawa autorskie do tych zdjęć, to w ogólności na ich wykorzystanie przez inną osobę wymagana jest zgoda autora / posiadacza majątkowych praw autorskich czyli Twoja - Art.17. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Ale, w określonych sytuacjach wymieniona ustawa daje możliwość wykorzystywania utworów (lub ich fragmentów) bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich przełamując monopol autorski - jest to tak zwany Dozwolony użytek chronionych utworów - potocznie zwany prawem cytatu. Więcej można przeczytać tam: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Być może w tym przypadku chodzi o korzystanie z Art.29.?

Pamiętaj jednakże, że w przypadku jeśli ktoś wykorzystuje czyjeś utwory na prawie do cytatu, to po pierwsze musi je podpisać nazwiskiem autora oraz źródłem, skąd je zaczerpnął, a po drugie w przypadku konfliktu to osoba ta musi wykazać, że była uprawniona do skorzystania z tego prawa.

aha dobrze a mam prawo poprosic azeby moje zdjęcia zostały usuniete?
Na portalu jest podpisane że jestem wykonawcą i jest link do mojej strony jednak nie chce żeby na tym portalu byly moje zdjęcia...

Powrót