Zdjęcia produktów markowych na dalszą odsprzedaż

• Autor wątku Autor wątku fotograf1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotograf1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór

Zacznę od przykładu: Dla klienta robię serie zdjęć produktów markowych i zgodnie z umową, przekazuję mu majątkowe prawa autorskie do zdjęć. Po jakimś czasie przychodzi do mnie inny klient i okazuje się, że z tymi samymi produktami markowymi. Jak powinienem postąpić? To są typowe zdjęcia reklamowe na białym tle i jakkolwiek bym mu zrobił, będą takie same, jakie zrobiłem pierwszemu klientowi.

A jeśli nie będę sprzedawał zdjęć na wyłączność, to mogę temu drugiemu klientowi od razu sprzedać te same zdjęcia?

I dochodząc do ostatniego pytania: Czy w takiej sytuacji nie byłoby lepiej zrobić zdjęcia większości produktów markowych i wystawić się na sprzedaż? Coś na zasadzie banku zdjęć, ale pojawia się kwestia wykorzystania znaków towarowych. Z kim musiałbym podpisać umowę, abym mógł legalnie fotografować i odsprzedawać packshoty? Dystrybutor, czy z właścicielem sklepu, a ten natomiast z dystrybutorem?

Witaj,
fotograf1 napisał:
Dla klienta robię serie zdjęć produktów markowych i zgodnie z umową, przekazuję mu majątkowe prawa autorskie do zdjęć. Po jakimś czasie przychodzi do mnie inny klient i okazuje się, że z tymi samymi produktami markowymi. Jak powinienem postąpić? To są typowe zdjęcia reklamowe na białym tle i jakkolwiek bym mu zrobił, będą takie same, jakie zrobiłem pierwszemu klientowi.
Przenieś na klienta majątkowe prawa autorskie można tylko wtedy, jeśli zdjęcia będą posiadały charakter utworów w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, a więc będą chronione prawami autorskimi. No, i tu pytanie, czy zdjęcia będą posiadały charakter utworów - czyli będą nacechowane elementem twórczym i indywidualnym? Musisz odpowiedzieć sobie sam. Jeśli przyjąć, że nie będą miały charakteru utworu, to można nimi dysponować dowolnie.

Jeśli zaś przyjąć, że posiadają one ochronę prawnoautorską - wtedy po przeniesieniu majątkowych praw autorskich do zdjęć na klienta - jeśli na wszystkich polach eksploatacji, czyli do wykorzystania w dowolny sposób - to już nic w praktyce z tymi zdjęciami nie możesz zrobić.

Jeśli próbowałbyś je sprzedać powtórnie, mógłbyś się narazić na zarzut naruszenia majątkowych praw autorskich do tych zdjęć, ze strony klienta, na którego przekazane zostały prawa.
A jeśli nie będę sprzedawał zdjęć na wyłączność, to mogę temu drugiemu klientowi od razu sprzedać te same zdjęcia?
jeśli zdjęcia będą utworami i nie będziesz przenosił na klientów majątkowych praw autorskich do zdjęć, ani udzielał licencji wyłącznej na korzystanie ze zdjęć, wtedy to samo zdjęcie możesz sprzedać wielokrotnie - udzielając każdemu klientowi licencji na wykorzystanie zdjęć. Licencja może być domyślna (czyli nie trzeba nic pisać ani mówić) lub słowna lub pisemna. Możesz również, np. zezwolić na wykorzystanie zdjęć jedynie w Internecie (ale w takim przypadku dobrze by było, aby to było pisemnie).
Czy w takiej sytuacji nie byłoby lepiej zrobić zdjęcia większości produktów markowych i wystawić się na sprzedaż?
Chyba lepiej. A i tak, zawsze przecież można zrobić zdjęcia na zamówienie specjalne. Trzeba uważać na widoczność na zdjęciach zastrzeżonych znaków towarowych - na ich wykorzystanie w ogólności potrzebna jest zgoda osoby posiadającej te prawa, oraz ewentualnie na zastrzeżone wzory przemysłowe i użytkowe (jak poprzednio). Sprawdzić to można w bazach na stronie Urzędu Patentowego UPRP - Strona główna

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Powrót