zdjecia publikacja umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku Mariiano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariiano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moi drodzy
Mam możliwość podpisania umowy o dzieło na wykonie publikacji (moje zdjęcia + opracowanie graficzne projektu publikacji, korekta itd.) Jeśli w umowie mam zapis, że mogę korzystać z materiałów zleceniodawcy (tj. ok 10% - parę zdjęć i trochę tekstu), a reszta jest moja 90% to jak rozpatrywać prawa autorskie.
Czy prawa autorskie są wspólne?
Czy prawem autorskim jest to że wykonałem własna, autorską koncepcję publikacji ze zdjęciami i opisem?
Czy koś z Was jest w stanie krótko odpisać mi na powyższe pytania? :tuptup:

Witaj,

będziesz posiadał prawa autorskie do wykonanej przez siebie publikacji. Same koncepcje nie są chronione prawno - autorsko. Musisz oczywiście posiadać prawa autorskie lub licencje na wykorzystanie dzieł wkładowych (czyli utworów przekazanych przez zamawiającego) z oświadczeniem, że nie są one obciążone roszczeniami osób trzecich, etc.

Co do współautorstwa - jeśli publikacja będzie w całości twoim dziełem w którym wykorzystasz jedynie pewne elementy obce, to autorem będziesz samodzielnie ty. Ale jeśli zamieszczone elementy mogłyby stanowić wydzielone i znaczące części treści publikacji, to wtedy być może można by mówić o współautorstwie. W sumie to będzie w każdym przypadku indywidualne, zależne od danej sytuacji.

Powrót