Zdjęcia siatkarzy a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku mckolt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mckolt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Mój problem dotyczy zdobycia zdjęć siatkarzy. Większość, które zdobyłem do tej pory na stronę uzyskałem po uprzednim uzyskaniu zgody na publikację na oficjalnych stronach klubów lub wykonanych przeze mnie. Wszystkie zdjęcia z innych stron podpisuje źródłem. Niestety wiele klubów nawet nie raczy odpisać na zapytanie. Zastanawiam się czy na oficjalne zdjęcia trzeba mieć pozwolenie na publikację. Trochę wątpię, że strona taka jak ***mod***http://siatkowka.net/ posiada prawa na zdjęcia zawodników z całego świata, tym bardziej, że nawet nie mają podpisanego źródła zdjęć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mckolt napisał:
... Trochę wątpię, ...
Twoje wątpliwości nie mają znaczenia, na korzystanie, rozpowszechnianie cudzego utworu zawsze trzeba mieć zgodę autora. Na komercyjne korzystanie z wizerunku osoby powszechnie znanej należy posiadać zgodę zainteresowanej osoby.

"Wątpię" odnosiło się do strony którą przytoczyłem, że ona posiada wszystkie zdjęcia 5tyś siatkarzy zgodnie z prawem, a jeżeli się mylę to zastanawia mnie jak je zdobyła. Myślałem, że osoby publicznej nie trzeba pytać o zgodę na publikację jej zdjęcia pod warunkiem, że jest zrobione w czasie jego pracy tj. mecz lub specjalnie zrobione do publikacji.
Na komercyjne korzystanie z wizerunku osoby powszechnie znanej należy posiadać zgodę zainteresowanej osoby.
Nie rozumiem co oznacza osoba zainteresowana? Chyba nie muszę mieć zgody siatkarza, który jest na zdjęciu podczas meczu tylko właściciela zdjęcia.

W takim razie muszę się dowiedzieć czy użyte przeze mnie zdjęcia publicznie znanej osoby, na które posiadam pozwolenie autora można uznać za wykorzystane komercyjnie. Aktualnie nie zarabiam ze strony. Zdjęcia są użyte w katalogu zawodników przy ich opisie. W przyszłości mam nadzieje, że będę w jakiś sposób czerpał korzyści materialne ogólnie ze strony, nie konkretnie ze zdjęć danych zawodników.

mckolt napisał:
... W przyszłości mam nadzieje, że będę w jakiś sposób czerpał korzyści materialne ogólnie ze strony, nie konkretnie ze zdjęć danych zawodników.
To zostanie już potraktowane jako wykorzystanie komercyjne.

Czyli według prawa jeżeli wykorzystuje jakieś zdjęcie z meczu na którym są gracze albo relacje fotograficzną na których jest jakiś siatkarz powinienem mieć od każdego z nich z osobna zgodę ??? Piszę artykuł w którym jest zdjęcie tytułowe akcji z meczu, powinienem mieć zgody od graczy na nim znajdujących się ? To by było niemal nie do wykonania... Np. wiele portali ma katalogi graczy, w których są zdjęcia setki a nawet tysiące graczy w takim przypadku powinny mieć z każdym z graczy osobno pozwolenie na publikację ??

Nie, zgodę należy uzyskać w określonych przypadkach. Temat na FP tyle razy omawiany ze szczegółami. Przeczytaj Art. 81. Prawa autorskiego potem użyj opcji Szukaj .

Powrót