Zdjęcia z SXC.HU

• Autor wątku Autor wątku Lukas_79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukas_79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Proadzę serwis z kartkami elektronicznymi, głóne źródło pozyskiwania grafiki do kartek stanowi strona SXC.HU, która udostępnia grafikę na poniższych zasadach:

stock.xchng - site info

Wczoraj otrzymałem maila od jednego z polskich użytkowników owego serwisu, z prośbą o usuniecie grafik pobranych ze strony SXC.HU

Streszczając napisał, że by publikowac zdjecie muszę miec zgodę autora, umieścic link do strony, oraz opisac czyja jest to praca.

Z mojej interpretacji regulaminu wynika jasno, że jeśli nie odsprzedaję dalej grafiki, oraz jej nie redytrybuuję to mogę zgodnie z warunkami licencji zamieszczonej na stronej spokojnie z nich korzystac.

Co uważacie na ten temat ??

Pozdrawiam Łukasz

Jeśli to konkretne zdjęcie pobrałeś z SXC.HU to znaczy, że podlega pod ciebie licencja przedstawiona na rzeczonej stronie. Człowiek, który zamieścił to zdjęcie na tej stronie zgodził się z warunkami, które w konkretnym przypadku mówią, że zdjęcie może być wykorzystywane bez jego zgody i bez informowania o sposobie wykorzystania zdjęcia. W umowie licencyjnej SXC.HU zastrzega szczególny przypadek, gdy zdjęcie zostało zamieszczone na stronie nielegalnie - wtedy oczywiście zasady SXC.HU nie obowiązują.

Powrót