Zdjęcia z Zabawy na stronie internetowej radyjka

• Autor wątku Autor wątku martinez45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martinez45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich zwracam sie z problemem otóz byłem na zabawie tanecznej organizowanej przez radio internetowe za wstep zapłaciłem kupując bilet wstepu na zabawie tej wszyscy sie bawili super i były robione zdjęcia po czym te zdjecia zostały umieszczone na galeri zdjęc z zabawy na stronie radyjka. W zwiazku z tym mam zapytanie czy te zdjęcia sa zamieszczone legalnie czy też własciciel radia i strony powinien uzyskac zgode uczestników zabawy na umieszzcenie zdjęc pragne nadmienic ze zdjęcia te nie sa podpisane i nie ma do nich żadnych opisów.Czy kupienie biletu wstepu na jakąs impreze jest zarazem akceptacja tego że np zdjęcia z danej imprezy bedą w galerii zdjęc na stronie internetowej? pragne dodac ze z tego co zaobserwowałęm na wiekszości stron internetowych radyjek są własnie takie zdjęcia z róznych imprez dlatego interesuje mnie czy jest to dozwolone prawem czy też nie i ewentualnie jakie przepisy prawa o tym mówią.Dziekuje za ewentualna odpowiedz

Prawo autorskie
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Skoro jest to impreza biletowana, czyli dla bliżej nieokreślonych uczestników, to jak najbardziej.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

A jeżeli na danym zdjęciu znajdowałaby się tylko osoba, która wnosi skargę? czy nadal będzie rozpatrywana jako "szczegół całości"?

No jeśli znajdowała się tylko ta osoba to gdzie tutaj jest "szczegół całości"? To nie chodzi o szczegół całości w stosunku do tej imprezy w ogole, ale w stosunku do tego zdjęcia... To na tym zdjęciu osoba taka nie ma być głównym elementem...

Co do tej sprawy, to trzeba patrzeć na nią całościowo, tzn. wiedzieliście, że zdjęcia są robione, jaka jest praktyka na tego typu imprezach... może mieć znaczenie charakter tego zdjęcia. Jeśli oprzeć się na orzeczeniu I ACr 341/96 z 28 sierpnia 1996 - to Radio w mojej ocenie nie może sobie nic zarzucić. Chociaż zależy to też od okoliczności konkretnych.

Przenoszę do autorskiego

Ostatnia edycja:
Pojęcie szczegółu wyjaśnione, ale pozostaje kwestia, czy niewyrażenie zgody na publikację naszego zdjęcia przez oznajmienie to fotografowi ma jakąś wartość formalną? Czy dopiero po tym, jak nasze zdjęcie opublikuje portal możemy zwrócić się z prośbą do administratora o usunięcie określonego zdjęcia i czy administrator musi taką prośbę respektować, właśnie na podstawie w/w art.

Powrót