Zdjęcia zwierzaka na aukcji.

• Autor wątku Autor wątku Urusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Urusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Jeżeli na zdjęciach na aukcji internetowej znajduje się mój pies, czy mogę zażądać ich usunięcia badź też zapłaty za wykorzystywanie jego wizerunku? Pozdrawiam

A na jakiej podstawie? Ochrona wizerunku dotyczy wyłącznie osób.

Nie jest przypadkiem tak, że fotograf ma pełnię praw majątkowych i autorskich do tego zdjęcia jednakże nie może jednak korzystać w pełni z ich całości (np publikacja, komercyjne wykorzystanie itd) bez zgody właściciela psa na publikacje? Czytałem o pewnej Pani, która zrobiła bukiet z kwiatów, następnie ktoś ten bukiet sfotografował, dał na stronę komentarza i puścił do drukarni. Pani odnajdując swój bukiet na kalendarzu w sklepie oskarżyła autora o wykorzystywanie tego bukietu i ponoć wygrała. Nie wiem ile w tym prawdy i dlatego pytam.

Urusek napisał:
... Czytałem o pewnej Pani, ...
To pytaj tam gdzie czytałeś. Być może bukiet potraktowano jako utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej co nie ma nic wspólnego z wizerunkiem. Wizerunek psa nie podlega ochronie.

Kurcze szkoda. Ale dziękuje za odpowiedź. Jakby Pan mógł zajrzeć w prywatne wiadomości na wiadomość ode mnie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Wolałbym nie podawać do szerszej grupy tych informacji.

Jeśli ktoś wykorzystał zdjęcie tej Pani, na którym jest jej pies to może zastrzec sobie to, że osoba trzecia użyła jej fotografii (jakby nie było w celach zarobkowych na forum)? W końcu zdjęcia zostało zrobione przez nią. Czy nie jest tak?

Kryspiusz napisał:
Jeśli ktoś wykorzystał zdjęcie tej Pani, na którym jest jej pies ...
Z postu Pytającego nie wynika kto jest autorem zdjęcia a samo pytanie jest bardzo konkretne.

Pytanie jest konkretne i dotyczy wykorzystania wizerunku. Jeśli jednak zdjęcie jest Pani autorska to myślę, że zmienia to postać rzeczy. Bo to jednak warto skonkretyzować i możliwe, że spojrzała na problem z tej strony. Wtedy mogłaby wnieść o wykorzystanie jej fotografii bez jej zgody, prawda?

Kryspiusz napisał:
... Wtedy mogłaby wnieść o wykorzystanie jej fotografii bez jej zgody, prawda?
Jeśli byłaby autorką zdjęcia choć z pytania nic takiego nie wynika, a wręcz wskazuje, że nie jest jego autorką.

Ostatnia edycja:
Powrót