Zdjęcie do DO, paszportu, prawa jazdy w peruce

• Autor wątku Autor wątku lgraczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lgraczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie,

mam takie pytanie do ekspertów - przepisy mówią, że zdjęcia do dokumentów np. DO czy paszportu, muszą być bez nakrycia głowy, itp. Co w przypadku osób, które noszą peruki czy protezy z przyczyn medycznych, np. chemioterapia, łysienia plackowate, łysienie bliznowaciejące, oparzenia, rak skóry głowy? Są również różnego rodzaju rzadkie choroby powodujące bardzo dolegliwe i źle wyglądające zmiany na głowie, które czasami można maskować właśnie peruką. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie wiem ktoś z np. trudno gojącymi ranami na głowie czy wielkimi bliznami lub łysymi plackami musi robić takie zdjęcie i potem codziennie na taki swój dowód patrzeć - moim zdaniem to nawet niehumanitarne by było.

Czy zatem:
1) Jeśli pacjent ze wskazań medycznych nosi perukę / system włosów, musi zawsze i niezależnie od swojej choroby ściągać to do zdjęcia?
2) A co w przypadku np. protez uszu czy protez nosa albo protez oczu? Są sytuacje, że np. pacjent traci nos w wyniku urazu czy nowotworu i ma dopasowaną realistyczną protezę. Czy może ona zostać na zdjęciu?

Pozdrawiam,
Łukasz

Powrót