Zdjęcie dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku Karina latrine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karina latrine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
około 2 miesiące temu przyleciałam pierwszy raz do UK.
Osoby od których wynajmowalam pierwszy pokój nie chciały ode mnie żadnych dokumentów.

Natomiast po przeprowadzce właściciel domu w którym obecnie mieszkam powiedział, że chce zdjęcie mojego dowodu osobistego z dwóch stron.
Powiedział, że chodzi głównie o bezpieczeństwo jego i moje.
powiedziałam, że to raczej nierealne, bo na dowód można wziąć abonament na telefon internet itd.
Na co prze sympatyczny człowiek odpowiedział mi, że na dowód owszem, ale nie na zdjecie dowodu.
Zaufałam i zrobiłam zdjęcia jego aparatem.

Teraz strasznie się stresuje gdyż zauważyłam, że w UK można wszystko załatwić przez telefon lub internet podając dane z dowodu.
Wszystko prócz jego zastrzeżenia !!

Proszę powiedzieć jakie są realne zagrożenia wynikające z tego, że osoba prywatna ma moje dane osobowe?

Jak się mogę bronić przed wykorzystywaniem moich danych bez potrzeby zastrzeżenia dowodu w ambasadzie ?

Zabezpieczeniem jest umowa najmu a nie kopia dowodu. Trzeba było posłać tego Pana "na drzewo" z takimi zasadami.

Przez internet i telefon można "wszystko" załatwić mając dane z UMOWY, dowód mu do tego niepotrzebny. Do wszystkiego, czego nie można załatwić przez internet, potrzebny jest oryginał dowodu i nieraz jeszcze potwierdzenie adresu.
Ale masz rację, oszustów na świecie nie brak. Najlepiej schować się w mysiej dziurze i nikomu nie przedstawiać.

majka51 napisał:
Przez internet i telefon można "wszystko" załatwić mając dane z UMOWY, dowód mu do tego niepotrzebny.
Niektóre firmy wymagają skanu dowodu osobistego przesłanego na email albo przez formularz internetowy firmy. Na przykład parabanki internetowe wymagają przesłania skanu dowodu osobistego jeśli klient chce wypłacić większą sumę pieniędzy zgromadzonych na swoim wirtualnym koncie.

Czy banki, parabanki i inne firmy rozróżnia skan od zdjęcia dowodu osobistego ?
Juz po zawodach. Zdjęcia dałam sobie zrobić.
Konto mam w barclaysie.
Polecacie zastrzec dowód?
Chciałam wrócić na święta do domu. Niestety mam tylko dowód i prawo jazdy.
Z tego co wiem na prawo jazdy nie da się opuścić UK.

Co byście zrobili na moim miejscu ?

Pozdrawiam.

Co byście zrobili na moim miejscu ?
Nie panikowali. Jak ja wynajmowalem obcej osobie rowniez robilem skan dowodu. Mojemu znajomemu Czechowi dwie Polki wyprowadzily pol domu gdy byl w pracy. Coz wiec dziwnego w tym ze landlord chce sie zabezpieczyc?

Nie mam zaufania do tego mężczyzny.

Proszę powiedzieć czy jest realne zagrożenie, że ktoś użyje ZDJĘCIA mojego dowodu w taki sposób, że będę miała problemy ?

Karina latrine napisał:
Nie mam zaufania do tego mężczyzny.

Proszę powiedzieć czy jest realne zagrożenie, że ktoś użyje ZDJĘCIA mojego dowodu w taki sposób, że będę miała problemy ?

Realne zagrożenie jest takie samo jak na podstawie Twoich danych z umowy.
Co może zrobić ten człowiek? No pożyczki raczej nie weźmie bo oryginał się kłania.

Może natomiast zawrzeć na Ciebie umowę na prąd, gaz, czy wodę dla dowolnego adresu. Do odkręcenia - od tego masz potwierdzenia gdzie mieszkasz (rachunki, council). Tyle, że to mu nie daje jakiejś korzyści.

Zastrzeżenie dokumentu niewiele da. Tu nikt tego nie sprawdzi, może oprócz oficjalnych spraw.
Śpij spokojnie.

Powrót